Abonnementsartikel

Jens Himmelstrups pc er koblet på Patriotisk Selskabs IT-system, hvilket er en klar fordel for begge parter

Når svineproducent Jens Himmelstrup skal lave e-kontrol eller foretage registreringer til kernestyring, foregår det med – men ikke på – hans egen pc.

Han er nemlig koblet op på Patriotisk Selskabs IT-system via sin adsl-forbindelse, og de programmer Jens Himmelstrup bruger i forbindelse med at styre svineproduktionen ligger på en server hos rådgivningsselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er der flere fordele ved, mener Jens Himmelstrup.

- Service- og maskinmæssigt er det klart en fordel. Patriotisk Selskab sørger for alle opgraderinger på programmet. Det skal jeg slet ikke tænkte på.

- Jeg behøver heller ikke løbende at investere i en større maskine, som kan køre de stadig større programmer, fordi programmet ikke ligger på min maskine.

- Patriotisk Selskab tager også backup en gang i døgnet, hvilket man måske ikke altid selv får gjort jævnligt.

- Og endelig skal jeg ikke sende en diskette med data ind til dem. Så snart jeg har foretaget registreringer, kan min rådgiver hos Patriotisk Selskab se det på sin skærm, forklarer Jens Himmelstrup

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første

Jens Himmelstrup har siden 1. januar i år som den første kunde testet den direkte opkobling til Patriotisk Selskabs IT-sytem, men nu er rådgivningstjenesten klar til også at give andre i hele landet den mulighed.

- Jeg tror helt klart, at man kan forvente mere af denne slags fremover. Det kan også bruges på andre programmer og systemer for eksempel regnskabsprogrammer, fortæller edb-konsulent René Møller Nielsen fra Patriotisk Selskab.

Systemet er bygget op omkring en Citrix-server, hvor hver enkelt bruger – i dette tilfælde Jens Himmelstrup – er registreret med de rettigheder, han har brug for. For eksempel med hensyn til hvilke programmer, han har adgang til.

Ved siden af har Patriotisk Selskab en almindelig server med en harddisk stående. Her er Jens Himmelstrups besætning registreret, og de programmer han har adgang til ligger her.

- Citrix-serveren har fået at vide, at hvis en klient ved navn Jens Himmelstrup ringer op, så skal han have adgang til denne persons data på harddisken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Brugeren afvikler programmerne herinde, men får overført skærmbilleder til et klientprogram på sin pc via internet, forklarer René Møller Nielsen.

- At der kun overføres skærmbilleder betyder, at der ikke behøves en særlig hurtig forbindelse, og løsningen kan sagtens fungere med et almindeligt modem og sågar via mobilnettet, men med adsl er der selvfølgelig ingen omkostninger til minutforbruget, fortsætter han.

Sparer tid

Jens Himmelstrup gik direkte fra det gamle driftssystem i DOS til dette system, fordi det gamle system ikke kunne håndtere kernestyring. Derfor er forbedringen mærkbar.

Selvom den direkte opkobling til rådgivningstjenesten ikke har ændret noget på selve rådgivningen, er det en fordel i det daglige, at data umiddelbart er tilgængelige hos Patriotisk Selskab.

- Der er mindre spildtid. Hvis jeg for eksempel laver vores kvartalsafslutning, skal jeg ikke sende en diskette ind. De kan se tallene med det samme, forklarer Jens Himmelstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg bruger primært systemet til at lave e-kontrol og til at foretage registreringer i kernestyring. Vi har en computer stående på kontoret i stalden, som vi også bruger til opslagsværk. Så vi har ingen so-tavler mere i drægtighedsstalden.

- Hver mandag taster vi alle hændelser fra den forgange uge ind og udskrifter styringslister for den kommende uge, fortsætter han.

Også for rådgiveren er det nye system en fordel.

- Jeg bruger det primært i forbindelse med Danavl, som Jens Himmelstrup er med i. I stedet for at han sender noget til mig, som jeg sender videre til Danavl, kan jeg nu automatisk trække oplysningerne fra hans besætning.

- Det er en klar fordel. Det betyder, at jeg har data til tiden. Og hvis der er en indtastningsfejl, kan jeg rette den med det samme. Det sparer tid, hvilket også økonomisk er en fordel for kunden, forklarer Charlotte Frederiksen, svinerådgiver hos Patriotisk Selskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bygger stald

Jens Himmelstrup er først lige begyndt med kernestyring, og han forventer, at det bliver nemmere at udvælge de rigtige avlsdyr, når han får indeks på dem alle.

- Vi ender nok med at lave et smågrise-indeks, siger han.

Da gården blev købt i fri handel i 1993, var der 100 søer og plads til at producere 2.500 slagtesvin om året.

Nu er slagtesvinene droppet. I stedet er der 600 søer i besætningen, og der produceres 9.000 grise, som sælges ved 30 kg og 6.000 grise, som sælges ved syv kg.

- Jeg har lejet en slagtesvinestald på en anden ejendom med 1.000 stipladser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og derudover har jeg indgået et samarbejde med en nabo om at bygge en FRATS-stald med 2.100 stipladser. Det bliver et I/S med mig som driftsleder og med mine grise, siger Jens Himmelstrup.

Der er 70 hektar til bedriften, og Jens Himmelstrup har lavet et samarbejde med Ollerup Maskinstation, som omfatter markdrift og gylleaftaler.Foto1: