Om mejetærskerne på det fynske gods Lykkesholm var grønne af misundelse over kapaciteten på den gule kollega, som i en dags tid gjorde dem selskab i godsets hvedemarker, eller om det mere var af raseri over en konkurrents indtrængen på deres enemærker vides ikke.

Men ikke desto mindre kunne forbipasserende og inviterede gæster i løbet af dagen se de grønne og den gule kæmpe ædes sig igennem de gyldne hvedemarker på Østfyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gule udfordre var en splinterny New Holland CR 980-rotormejetærsker, som den danske importør netop havde modtaget fra fabrikken i USA.

Ved første øjekast kan den nye maskine let forveksles med CX-serien, som blev introduceret for et par år siden. Designet med de svungne linier går igen, og de to maskinserier har identiske kabiner.

Men skinnet kan som bekendt bedrage og gør det i dette tilfælde. Hjertet i de to maskiner er nemlig fuldstændig forskellige. Mens CX-serien anvender det traditionelle udtærskningsprincip med cylinder og halmrystere foregår udtærskningen i CR maskinen med rotorer.

Ingen stenfælde

CR 980 kører med 30 fods skærebord af samme type som anvendes på CX 880. Men hvor CX-maskinen arbejder med en forholdsvist bred indføring, er indføringen på CR 980 kun 147 centimeter bred.

- Det smalle slug bevirker, at materialet kommer op til de to langsgående rotorer i et forholdsvist smalt og tykt lag. Det betyder, at det uhindret kan fortsætte direkte ind i rotorerne uden først at skulle igennem en fordeler eller accelerator. Det sparer energi og giver maskinen kapacitet, forklarer Joakim Hansen, CNH Danmark A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor traditionelle mejetærskere er forsynet med stenfælder, som forhindrer sten i at nå frem til maskinens vitale dele, er CR 980 udstyret med en stendetektor.

- Stendetektoren beskytter ikke kun maskinen mod sten men også mod metal og andre hårde fremmedlegemer. Når detektoren registrerer at noget hårdt er på vej op i maskinen frakobles indføring og skærebordet automatisk, samtidig med at en låge under sluget åbner sig, og fremmedlegemet kastes ud på marken, forklarer Joakim Hansen.

To rotorer

Udtærskningen og udskillelsen af kernerne sker i to rotorer, som er 559 millimeter i diameter og 2.638 millimeter lange.

- I den forreste tredjedele af rotoren foregår selve udtærskningen af kernerne, og i den bagerste del af rotorerne udskilles kernerne fra halmen.

- I modsætning til en traditionel tærsker, hvor udtærskningen sker imellem slagler og bro, tærskes afgrøden i CR-maskinen ved friktionen imellem materialet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dette tærskeprincip betyder, at vi kan tillade os at køre med en forholdsvis stor broåbning. Det minimerer kraftforbruget og resulterer i en utrolig fin kvalitet af færdigvaren, hvor der stort set ikke optræder knækkede kerner, siger Joakim Hansen.

De to rotorer er konstrueret på en sådan måde, at materialet er styret 360 grader omkring rotoren, og dermed i konstant bevægelse.

- Ved aktivt at styre materialeflowet igennem rotorerne sikrer vi os, at materialet ikke ruller sig sammen til lange reb, som det er umulig at udskille kerner fra.

- Samtidig giver systemet sikkerhed for, at halmen er ude af maskinen efter maksimalt 5,5 omgang i rotoren. Det betyder, at vi bevarer en stor del af strukturen i halmen, som derved ligger knapt så kompakt efter maskinen, som det ellers er kendetegnende for rotormaskiner, forklarer produktspecialisten.

Ved blot at vippe en plade og trykke på en kontakt kan føreren let omstille maskinen fra snitning af halmen og til udlægning i strenge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få drivlinier

CR 980 drives af en 10,3 liters elektronisk styret motor på 428 heste. Når tømmesneglen tilkobles, øges motoreffekt automatisk med 27 hestekræfter.

På enden af motoren er der monteret en gearkasse, som fordeler kraften ude til de forskellige drivlinier.

- Fordelen ved gearkassen er, at maskinen ikke har en hovedrem, som skal overføre hele motorens ydelse, og som ofte er den begrænsende faktor for, hvor stor effekt motoren kan overføre til tærskeværket og halmsnitteren.

- Med kun i alt ni drivremme er maskinen forholdsvis simpel at servicere, og da funktioner som indkobling af skærebordet, tømmesneglen og halmsnitter foregår hydraulisk er samtlige remme altid spændt op, siger Joakim Hansen.

Elevatorer med stor kapacitet

Returgodset fra soldene blæses tilbage på tilløbsplanet efter at være blevet tærsket endnu en gang i de to kombinerede blæsere og returtærskere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kornelevatoren har en kapacitet på 120 tons i timen og har indbygget fugtigheds- og temperaturmåler og registrering af mejetærskerens kapacitet.

Føreren kan umiddelbart følge med i maskines kapacitet på dataskærmen i kabinen, og monteres maskinen med GPS har han også mulighed for at udlæse de enkelte markers udbytter til computeren hjemme på kontoret.

Forventer stor kapacitet

I forhold til den gamle New Holland rotormejetærsker model TF 78 forventer importøren en ydelsesstigning på omkring 20 procent, og i forhold til rystermaskinen CX 880 en forøgelse af kapaciteten på 5 - 15 procent.

Under demonstrationen på Lykkesholm præsterede CR 980 en ydelse på 50 - 60 tons i timen når den var i skåret. Og en ydelse som vel at mærke blev opnået med et spild på under en halv procent.

- Med en ny maskine og kun nogle få høstimer på bagen er vi godt tilfredse med resultatet, og da der stadig sker ændringer og forbedringer på maskinen, er vi sikre på, at vi til næste sæson har en maskine, som er klar til at tage kampen op i sværvægtsklassen, siger Frede Andersen, CNH Danmark A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forventer, at omkring ti procent af det det danske marked for mejetærskere ligger på maskiner som CR 980. Og med strukturudviklingen i landbruget vil antallet sandsynligvis også være stigende.

Prisen på den nye maskine er endnu ikke fastlagt men et løst bud fra importøren lyder på et prisniveau over New Holland CX 880 men under to millioner kroner