Abonnementsartikel

I løbet af august ser en grønlandsk delegation på det hårdføre kvæg hos en avler ved Varde

Bortset fra import af en enkelt ko og tyr for fire år siden har der i næsten 1.000 år ikke været holdt kvæg på Grønland.

Men nu ser det ud til, at der igen skal være kvæg i det sydlige Grønland, hvor der i forvejen er produktion af får og lam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planen er ifølge Jydske Vestkysten, at der i foråret 2003 skal sejles 20 stykker Skotsk Højlands Kvæg til forsøgsstationen ved Qaqortoq (Julianehåb).

Leverandør af besætningen bliver Elin og Jørn Uhre ved Varde, og de fornødne veterinære tilladelser er allerede på plads.

Skotsk Højlands Kvæg er meget hårdfør og kan gå ude i selv meget streng frost. Desuden kan de nøjes med plantevækster, som de fleste andre kvægracer ikke kan trives af. Derfor er de egnede til de barske forhold i det sydlige Grønland.

Udover græsning på fjeldet kan der høstes grønkorn, majroer og græs til hø i området. Disse muligheder bruger de cirka 20 allerede etablerede fåreavlere også på deres bedrifter. Udover det hjemmeavlede foder køber fåreavlerne korn og kraftfoder til vinterfodringen.