Abonnementsartikel

Sidste år gik markedet for træpiller i stå, fordi alle lagre var brugt op - det sker ikke i år lover branchen

Sidste år steg forbruget af træpiller eksplosivt, hvad der kom bag på stort set alle leverandører. Det endte med, at det næsten var umuligt at opdrive træpiller i Danmark.

- Jeg tror, at vi alle i branchen har lært noget af situationen sidste år. Vi har hos OK fyldt lagrene op, og jeg er sikker på, at konkurrenterne har gjort det samme, bedyrer Lene Bonde, informationschef hos OK.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun tror ikke, at priserne rokker sig mange øre i løbet af fyringssæsonen.

- Det er vores fornemmelse, at markedet har fundet sit leje med hensyn til priser. Vi fornemmer også, at der er kommet en opbremsning i salget af stokerfyr. Det kan vi mærke på salget af træpiller, siger Lene Bonde.

Salget bremset op

Hos Landbrugets Rådgivningscenter kan man nikke genkendende til situationen.

- Folk er blevet tilbageholdende med at købe nyt stokerfyr. Grunden er, at tilskuddet på stokerfyr faldt væk i år, men den største effekt på salget er nok stigningen i prisen på træpiller.

- Det giver en noget længere tidshorisont før et anlæg har tjent sig hjem, fortæller Jørgen Hinge, specialkonsulent i energi ved Landskontoret for Bygninger og Maskiner, Landbrugets Rådgivningcenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han oplevede for et til to år siden, at man skiftede eksisterende fyr ud, uanset om det trængte til det eller ej. Nu skifter man kun, hvis man alligevel står overfor en udskiftning.

Udover at gøre det billigere at anskaffe et stokerfyr, havde tilskudsordningen også en anden positiv effekt.

- Tilskudsordningen var koblet til en kvalitetstest på Teknologisk Institut, så kun de gode stokerfyr fik tilskud. Nu er der en tendens til, at de billigere stokerfyr bliver anskaffet, vurderer Jørgen Hinge.