Abonnementsartikel

Japans største kødforarbejdningsvirksomhed har blandet indenlandsk og udenlandsk kød, hvilket har fået supermarkeder til at boykotte selskabet

Japans største kødforarbejdningsvirksomhed, Nippon Meat, er blevet centrum i en erhvervsskandale, som kan ramme danske svineproducenter.

Den japanske virksomhed har svindlet med mærkningen af importeret kød, og det har fået flere store supermarkedskæder til at fjerne Nippon Meats produkter fra hylderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en værdi på syv mia. kr. i 2002 er Japan det vigtigste eksportmarked for dansk svinekød, men hvilken betydning sagen får for forbruget af svinekød, er det endnu for tidligt at sige noget om.

- Det helt afgørende er, om skandalen, der er den anden i løbet af kort tid, rykker ved japanernes forbrug af svinekød. Sker det, kan det blive alvorligt, siger Gudrun Andreasen, informationschef ved Danish Crown til dagbladet Børsen.

Hun tilføjer, at der i øjeblikket ikke er grund til at tro, at de japanske forbrugere generelt vil fravælge svinekød.

På grund af BSE-krisen har japanske virksomheder fået statslige subsidier de seneste år. Nippon Meat har mærket importeret oksekød som japansk for at få del i disse subsidier.

Det har forbrugergrupper og medier reageret kraftigt imod, hvilket nu rammer svinekødsprodukter.