Abonnementsartikel

Fødevaredirektoratet forventer at kunne hæve flere beskyttelseszoner i løbet af den næste uge.

Mandag den 26. august blev den første af de beskyttelseszoner, der er oprettet i forbindelse med bekæmpelse af fjerkræsygdommen Newcastle Disease ophævet.

Zonen ligger i Herning-området, og ophævelsen kommer blandt andet til at betyde, at en landmand kan sende sine 100.000 slagtekyllinger til slagteriet i stedet for til destruktionsanstalten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevaredirektoratet forventer at kunne hæve flere beskyttelseszoner i løbet af den næste uge. Samtidig afsluttes og godkendes den sidste rengøring efter udbrud i hobbybesætninger. Det betyder, at de erhvervsproducenter, der er underlagt restriktioner som følge af et udbrud hos en hobbybesætning, om godt en måned vil være fritaget fra restriktioner.

- Med hjælp fra fjerkræbranchen er regionernes arbejde planlagt, så der i videst mulig omfang tages hensyn til de store erhvervsbesætninger, og det ser ud til, at det er lykkedes, siger Veterinærinspektør Else Enemark.

Myndighederne er desuden i gang med rengøring og desinfektion hos de større erhvervsproducenter.

- Vi havde i første omgang beregnet at hele dette arbejde vil være afsluttet i midten af november, så zonerne kunne hæves og producenterne have dyr i staldene igen til december. Det ser ud til, vi bliver færdige lidt tidligere. I nogle af besætningerne vil alt inventar nemlig blive destrueret og der indsættes nyt i stedet. Det er i disse tilfælde hurtigere og billigere end at gøre det rent, siger Else Enemark.

Tidspunktet for ophævelse af zonerne udløst af udbrud hos erhvervsbesætningerne er afhængig af, hvornår der er gjort så grundigt rent, at virus ikke vil kunne sprede sig. Det vil myndighederne vurdere i hvert enkelt tilfælde.