Abonnementsartikel

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kræver, at fødevarekontrollen holdes skadesløs for ekstra udgifter på 65 mio. kr. til Newcastle Disease

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) har taget initiativ til en efterkritik af den måde, Newcastle Disease-epidemien er blevet håndteret.

Hun har bestilt redegørelser fra Fjerkræklinikken i Skejby, der er den faglige rådgivning for besætningsejerne, og Danmarks Veterinære Institut. Det Veterinære Sundhedsråd vil derefter vurdere, om der på noget tidspunkt har været tale om fagligt svigt, og om der ikke er handlet med rettidig omhu, oplyser fødevareministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På basis af det, vi ved i dag, vil det være fuldstændig uforsvarligt at træffe en hovsabeslutning, siger Mariann Fischer Boel efter et halvanden time langt samråd i Folketingets fødevareudvalg.

Dermed undgår fødevareministeren at tage konkret stilling til Jyllands-Postens gennemgang af forløbet. Den viser, at en blodprøve den første dag kunne have bragt epidemien under kontrol fra starten. Videre tog en besætningsejer selv initiativ til at få analyseret en blodprøve på et tysk laboratorium, og først derefter gjorde de danske myndigheder det samme.

Anderledes end tidligere

- I bagklogskabens ulideligt klare lys kunne man godt have gjort nogle ting anderledes, men der er handlet i overensstemmelse med forskrifterne, erklærer Mariann Fischer Boel.

Hun tilføjer, at den aktuelle Newcastle Disease-virus øjensynlig har en anden måde at reagere på end set tidligere.

Forhenværende fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) er ikke tilfreds med ministerens redegørelse. Han sætter spørgsmål ved det faglige og økonomien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Myndighederne har været for længe om at reagere, og imens er der foregået mange flytninger af kyllinger og høns, påpeger Henrik Dam Kristensen.

Han er også bekymret for fødevaresikkerheden, for fjerkræepidemien koster Fødevaredirektoratet 50 mio. kr. (hvoraf EU finansierer halvdelen) plus 15 mio. kr. til erstatningsordningen.

Fødevaresikkerheden

- Det er i forvejen et direktorat, som er udsultet, og derfor er jeg spændt på, om ministeren vil sikre i finanslovforhandlingerne, at direktoratet bliver kompenseret, for ellers går det ud over fødevaresikkerheden, fortsætter Henrik Dam Kristensen.

Christian H. Hansen (DF), der er formand for fødevareudvalget, kritiserer, at et tysk laboratorium melder hurtigere tilbage end Fødevaredirektoratet. Dansk Folkeparti kræver, at Fødevareministeriet får en ekstra bevilling, der dækker ekstraudgifterne til Newcastle Disease.

- Pengene kan ikke findes inden for de bestående rammer, for så går det ud over andre opgaver. Det vil sige, at det går ud over fødevaresikkerheden som yderste konsekvens, siger Chr. H. Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU er ved at godkende en forsikringsordning for den danske fjerkræbranche.