Abonnementsartikel

Producent af slagtekalve efterlyser en reel notering på småkalve, der tager højde for både vægt og alder

Svineproducenterne har i årevis haft en beregnet notering, der er uafhængig af udbud og efterspørgsel og udelukkende tager hensyn til produktionsøkonomien.

En lignende notering kunne Kristian Borup, Bjerregård ved Holstebro, også ønske sig for småkalve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Enhver, som køber en lille kassevogn, kan i princippet kalde sig kalveformidler og arbejde med sin egen notering. I visse tilfælde bliver disse formidlere endog velsignet med landboorganisationernes blå stempel, uden at organisationerne i øvrigt blander sig ret meget i, hvordan handlen foregår, siger Kristian Borup.

Inden for det seneste år har den vestjyske kalveproducent oplevet prissvingninger på småkalve på mere end 100 procent.

- Det er helt uacceptabelt, at det udelukkende er efterspørgslen i Holland, som har indflydelse på, hvad småkalve koster her i landet. Der er jo ingen mening i, at en opdrætter her i foråret skulle sælge en kvalitetskalv til under 600 kroner, mens en hvilken som helst kalv her i sommer har kostet næsten det dobbelte, siger Kristian Borup.

Pris på kvalitet

Kristian Borup foreslår derfor, at der indføres en beregnet notering, som tager udgangspunkt i produktionsøkonomien og kalvens kvalitet. Som det er nu, afregnes kalve udelukkende efter vægt og ikke efter alder, og det er efter Borups mening helt forkert.

- Der er en verden til forskel på en kalv som vejer 50 kg når den er en uge gammel og en som vejer det samme, når den er en måned gammel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I produktionen af Dansk Kalv, hvor kalvene skal slagtes før de er 10 måneder, kan jeg simpelt hen ikke bruge en kalv, som enten er født for lille eller har haft en alt for lav tilvækst hos opdrætteren, siger Kristian Borup.

Han forestiller sig derfor, at man tager udgangspunkt i en fødselsvægt på 45 kg. og bruger det som udgangsvægt i den beregnede notering.

- Om kalven er født stor, eller den har haft en høj tilvækst i de første leveuger, er sådan set ligegyldigt. Det skal komme opdrætteren til gode i form af en højere notering.

- Det skal kunne betale sig for ham, at udnytte kalvens vækstpotentiale lige fra dag et. Det vil sige, at der ikke skal spares på mælken og den gode kalveblanding. Som det er i dag, kan det bedre betale sig at vænne kalvene fra tidligt og lade dem stå en måned på vand og billig kraftfoder, siger Kristian Borup

Noget for noget

Den nye notering skal således være en noget for noget-notering. En notering, som giver opdrætteren et incitament til at udnytte den lille kalvs potentiale, så han opnår en højere notering samtidig med, at slagtekalveproducenten får en stor, sund kalv, som er godt i gang og let at arbejde videre med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Noteringen vil helt sikkert betyde, at for små og for tidligt fødte kalve vil blive vanskelig at afsætte. Som det er i dag, er det slagtekalveproducenten, der står med Sorteper, hver gang en kalv ikke opnår en slagtevægt på 185 kg, før den er 10 måneder gammel.

- Med den nye notering bliver det opdrætteren, som straffes for at levere en for dårlig råvare. Modsat bliver han også belønnet for at levere kvalitet, og kvalitet er vel det, vi alle sammen stræber efter for at kunne levere den bedste råvare til forbrugerne, som vi i bund og grund alle lever af, siger Kristian Borup.

Behov for en langsigtet strategi

Ud over en beregnet notering kunne den vestjyske kalveproducent også ønske sig en mere langsigtet strategi med hensyn til mærkevarer og EUs handyrpræmier.

- Som det ser ud nu, er det yderst risikabelt for en ung landmand at starte en produktion af kalvekød. Dertil er prognoserne for støtteordninger alt for kortsigtede.

- Hertil kommer uroen omkring de forskellige mærkevarer, hvor der alt for ofte justeres på de krav, som stilles til dyrenes opstaldning og pasning. Vi er i vid udstrækning villige til at tilpasse os forbrugernes ønsker og krav, men indtjeningen kan ikke bære, at vi skal ombygge staldsystemet hvert tredje år, siger Kristian Borup.