Teleskoplæsser og traktor i en og samme maskine. Det er fremtidens multimaskine til landmænd, hvis det står til Tingheden Maskinforretning syd for Skjern.

Her har de to brødre Per og Kjeld Nielsen deres maskinforretning, hvor sidste nye knobskydning er agenturet på Merlo-teleskoplæssere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med Merlo-teleskoplæsseren har vi et godt produkt til den seriøse landmand. Og med en af typerne får han endda en fuldblodstraktor med i købet, fortæller Per Nielsen.

Brødrene havde allerede solgt de første ni teleskoplæssere, inden tryksværten var tør på de danske brochurer.

Tingheden Maskinforretning har eksisteret siden 1959, hvor forretningen var bygget op omkring salg af traktorer. I 1987 overtog Per og Kjeld Nielsen forretningen efter deres far.

Et engelsk eventyr

Traktorer fra England var i starten af 1990"erne nærmest lidt af et eventyr for de to brødre.

- Vi hentede traktorer hjem fra England og havde en god forretning ad den vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I 1993 købte vi Daniacentrene. Det gav 80 mejetærskere og 21 traktorer samt butiksvarer og reservedele på en gang, fortæller Per Nielsen.

Det var nogle gode år, hvor maskinforretningen voksede og blev til det, den er i dag. Men i midten af 1990"erne begyndte det engelske pund at stige.

- Da det engelske pund på kort tid steg med 20 procent, forsvandt hele grundlaget for at handle med traktorer. De blev for dyre at hente hjem fra England, fortæller Per Nielsen.

Tingheden Maskinforretning fik agenturet af Merlo-teleskoplæssere sidste år. Det er måske vejen til et nyt eventyr.

- Vi deler importen af Merlo-teleskoplæsseren med en anden maskinhandler, der står for salget til entreprenører. Vores opgave bliver at præsentere landmænd for de muligheder, Merlo-teleskoplæsserne rummer, siger Kjeld Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nyeste maskine brødrene har fået fra producenten, er en teleskoplæsser med trepunktsophæng og en kraftfuld bagudrettet PTO.

- Den nye Multifarmer-teleskoplæsser er et meget stærkt kort for os. Den har hydrostatisk fremdrift og en stor frihøjde.

- Merlo er i øvrigt den mest solgt teleskoplæsser i Tyskland. Det fortæller jo lidt om kvaliteten, siger Per Nielsen.

Mejetærskere med mere

Mejetærskere, traktorer og reservedele er fortsat omdrejningspunktet for Tingheden Maskinforretning. Cirka halvdelen af virksomheden baserer sig på reservedelssalg til en gros og den anden halvdel på salg af mejetærskere.

- Vi arbejder mindre og mindre med traktorer og vil hellere være gode til mejetærskere end halv gode til begge dele, fortæller Kjeld Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bliver til cirka 50 mejetærskere, der årligt ruller ud af hallerne hos brødrenes maskinforretning.

Sæsonen er nu ved at klinge af, og hallerne står halvtomme efter årets travleste måneder.

- Vi har endnu ikke prøvet at have udsolgt og har 10 mejetærskere på lager. Tiden, der kommer nu, skal vi bruge på at klargøre maskiner til eksport og arbejde med de nye teleskoplæssere, siger Per Nielsen.

Brødrene afsætter en del ældre mejetærskere gennem eksport til lande som Ukraine, Pakistan, Polen og Baltikum.