Abonnementsartikel

Bedre muligheder for splitleverancer og en højere afregningspris i Tyskland presser Danish Crown

Den værst tænkelige situation er ved at opstå for Danish Crown.

Kombinationen af en bedre afregningspris for svin i Tyskland og lettere adgang til splitleverancer – som var et af Konkurrencestyrelsens krav for at acceptere fusionen med Steff-Houlberg – presser nu den danske svinegigant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endnu har kun få ifølge Danish Crown valgt at benytte sig af de forbedrede muligheder for splitleverance, men hos Danske Svineproducenter vurderer direktør Hans Aarestrup Pedersen, at den situation snart kan ændre sig.

- Jeg tror, at mange aktivt vil gå ind og undersøge mulighederne for at levere til Tyskland, hvis den kommende efterbetaling skuffer deres forventninger, siger Hans Aarestrup Pedersen.

Han er forundret over, at der med den nuværende forskel i afregningspriser ikke er flere, som har forsøgt sig med splitleverancer.

- Men producenterne skal nok have et afgørende puf, før de foretager sig noget, for det er bureaukratisk og bøvlet at benytte sig af splitleverancer, siger Hans Aarestrup Pedersen.

100.000 kr. ekstra

Såfremt den nuværende forskel i notering holder et helt år, kan en svineproducent, der producerer 10.000 grise, tjene cirka 100.000 om året ved at udnytte mulighederne for splitleverance, viser en udregning i runde tal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud af 10.000 producerede grise kan 1.250 leveres til anden side (12,5 procent). Det giver cirka 110 tons kød.

Den aktuelle forskel i afregningspris er et par kr. pr. kg, men den danske efterbetaling skal regnes med, ligesom omkostninger på 20 øre skal trækkes fra den tyske notering. Udgifter til transport skal også regnes med ved levering til Tyskland.

Dermed er forskellen i afregning nærmere en krone pr. kg. 110 tons kød á en krone kiloet giver godt 100.000 kr. i ekstraindtjening.

- Ved at levere til Tyskland er der desuden den fordel, at de giver den højeste notering for tungere grise end i Danmark. I Tyskland får man højeste notering fra 82 til 103 kg slagtet vægt, fortæller Hans Aarestrup Pedersen.

Det ømme punkt

Skaber forskellen i afregning en situation, hvor kapaciteten ikke længere udnyttes, fordi op til 12,5 procent af grisene bliver leveret til anden side, kan det i sig selv øge presset mod Danish Crowns evne til at afregne til konkurrencedygtige priser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det er dyrt ikke at udnytte sin kapacitet.

Derfor var Danish Crown allerede kritisk over for Konkurrencestyrelsens krav om splitleverancer, da fusionen med Steff-Houlberg blev forhandlet på plads.

- Vi ser med meget stor alvor på det her. Et af de vigtigste parametre for at være konkurrencedygtige er, at man udnytter sin kapacitet. En fuld udnyttelse af kapaciteten kan virkelig mærkes på bundlinjen. Det kan det modsatte også, sagde informationschef Gudrun Andreasen i den forbindelse til MaskinBladet.

I dag fokuserer Gudrun Andreasen på, at Danish Crown målt over hele året giver en bedre afregning end de tyske slagterier.

- Det er rigtigt, at der nu er en forskel i tyskernes favør. Men set over hele året er vi bedst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi koncentrerer os om at drive vores forretning til hverdag ud fra de givne markedsvilkår. Vi skal være konkurrencedygtige over et helt år. Og det er vi, fastslår Gudrun Andreasen.

Samtidig understreger hun, at man ikke beslutter sig for at levere til anden side fra den ene dag til den anden.

- Det er ikke noget, man bare lige gør, fordi der er udsigt til en gevinst her og nu. Der er en meddelelsesperiode, inden man kan begynde at levere til anden side, og der er et opsigelsesvarsel, hvis man ikke længere vil levere til andre, siger Gudrun Andreasen.

Tysk tilbud

Selvom det er besværligt at levere til anden side, kan den økonomiske usikkerhed dog være på retur. På rygteplan er der i hvert fald forlydender om, at tyske slagterier ønsker at gå mere målrettet efter at sikre sig leverancer fra danske producenter.

Ifølge de ubekræftede forlydender arbejdes der på et tilbud, som sikrer danske producenter den danske notering plus en bonus for at levere til Tyskland. Dermed er økonomien sikret for danske leverandører i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skulle ikke undre mig, for baggrunden for den tyske notering er, at de ikke kan udnytte kapaciteten. Så de har behov for flere leverancer, siger Gudrun Andreasen.

Selvom Danske Svineproducenter har fået mange henvendelser fra producenter, som synes, at den aktuelle notering er for lav, har foreningen ikke aktivt hjulpet producenter med at stable leverancer til Tyskland på benene.

- Hvis vi får henvendelser fra medlemmer, som søger informationer om, hvordan man kan levere til Tyskland, vil vi naturligvis hjælpe dem med at finde ud af det. Men det skal komme fra medlemmerne selv.

- Hvis ikke der er interesse for det blandt medlemmerne, er der ingen grund til, at vi lader som om, siger Hans Aarestrup Pedersen.Foto: