Abonnementsartikel

Der er mangel på verdensmarkedet for kvalitetshvede, og priserne er på det højeste niveau i seks år

USAs hvedeproduktion er raslet ned til det laveste niveau i 30 år. Og Canada har det laveste afkast siden 1974.

Det giver nu alvorlige problemer for de virksomheder, der forarbejder kvalitetshvede til brødproduktion, skriver Financial Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Priserne på højkvalitets vårhvede er på spotmarkeder steget mere end 60 procent siden juni.

Der er imidlertid ingen mangel på lavere kvaliteter af hvede, og mæglere rapporterer om vedvarende mængder korn det sidste års tid fra nye leverandørlande såsom Rusland, Kazakstan og Pakistan.

Canada, USA og Australien, der alle leverer højkvalitets hvede, har lidt under dårlige vejrforhold. Det sender aftagere ud i ny søgen på højkvalitets og proteinrigt hvede til brødproduktion.

Fare for inflation

I Tyskland er der ligeledes ved at opstå mangel på hvede til brødproduktion, og tyske aftagere er nu på udkig efter nye leverandører. Tyske møllervirksomheder har allerede hævet prisen med cirka 300 kr. pr. ton mel. Franske møllervirksomheder ventes at følge trop snart.

EU arbejder på at begrænse importen af billig Sortehavshvede, hvilket under de nuværende forhold vil lægge en bombe under møllervirksomhedernes forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Møllervirksomheder reagerer skarpt og mener, det kan starte en decideret inflation, hvis kommissionen vedtager planerne.