Pr. 12. september kan store dele af Midtjylland igen eksportere levende fjerkræ, slagtefjerkræ og rugeæg.

Det landsdækkende forbud blev indført i forbindelse med udbruddet af fjerkræsygdommen Newcastle Disease i juli.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevaredirektoratet har allerede i to omgange undtaget dele af landet fra eksportforbuddet i takt med, at bekæmpelsen af Newcastle Disease er skredet frem.

Sjælland med undtagelse af Sejerø, Fyn, Bornholm og den del af Nordjylland, der ligger nord for Limfjorden, har i nogle uger været undtaget fra forbuddet. Nu undtages flere områder i Jylland.

Flere områder

I Århus Amt gælder det området vest for E45 eller syd for Gudenåen. I Vejle amt undtages området nord for vej nr. 28 til Billund. I Ribe amt er det området nord for vej nr. 30 og derfra langs E20 til Esbjerg Havn. I Ringkøbing er den del af amtet, der ligger syd for vej nr. 15 fra Ringkøbing til Herning og Ikast og videre til Århus Amt.

Der vil fortsat gå et stykke tid, før Sønderjylland og dele af det nordjyske område kan genåbne for eksporten.

I forbindelse med udbruddet af Newcastle Disease blev der i alt konstateret 135 udbrud, hvoraf de 126 var i hobbybesætninger. Omkring alle de ramte besætninger blev oprettet beskyttelses- og overvågningszoner for at hindre sygdommen i at sprede sig. Foreløbig er 57 af disse zoner ophævet, og bekæmpelsen skrider planmæssigt fremad, oplyser Fødevaredirektoratet.