Abonnementsartikel

Søren Magnussen er vokset op i København og vidste længe ikke i hvilken retning, han skulle uddanne sig, men en dag stod det klart, at det skulle være inden for landbruget

- Jeg sad der i S-toget, og så kom det bare. Det er det, du skal.

Men det havde ikke stået skrevet nogen steder, at Søren Magnussen, 33, skulle på landbrugsskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er vokset op i København. Først i Sydhavns-kvarteret og siden i en haveforening på Amager, sammen med sin far, der er skolelærer.

Skolegangen foregik på Amager Lilleskole, og fra de sene teenageår og flere år frem var han politisk aktiv på venstrefløjen. Sideløbende fik hans kreative evner udfoldelse i en københavnsk karnevalsgruppe, hvor han både kunne spankulere på to meter høje stylter og håndtere en stortromme.

En kraftig udlængsel fik heller ikke lov at være uopfyldt. Rusland, Cuba, Mexico, England, Norge og flere andre udenlandske destinationer blev afsøgt.

Men lige så nysgerrig og virkelysten han har været, lige så usikker har han været på hvilken uddannelse og livsbane, han skulle vælge. Der syntes ikke at være noget, der var det rigtige for ham.

Ødegård i Sverige

Men der var måske alligevel lagt en lille kim i barndommen til, at han skulle vælge landbruget som livsbane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min far havde sammen med noget familie og nogle venner en ødegård i Sverige, som vi hovedsageligt tog op til i sommerferien. Der kunne vi lege i naturen, som kom til at blive forbundet med frihed for mig. Det var en oplevelse, der var tæt forbundet med ødegården, og jeg tror, den har været med til at lægge grunden til den beslutning, jeg har taget her mange år senere, siger Søren Magnussen.

På kvæggård i Wales

- I forbindelse med mine mange rejser har jeg gjort den erfaring, at det er mere spændende at rejse, når man kender nogen, der hvor man tager hen, og så måske også yde et stykke arbejde på stedet, forklarer Søren Magnussen.

- På et tidspunkt fik jeg så mulighed for at komme til Wales og arbejde på en kvæggård. Først var jeg der i sommerferien, men fik så tilbud om et tre måneders arbejdsophold. Jeg blev lønnet som 2. staldkarl, men jeg syntes, at det var så spændende, at jeg ikke opfattede det som arbejde, fortæller han videre.

Da Søren Magnussen kom hjem til Danmark igen, gjorde han sig ikke videre overvejelser om opholdet, bortset fra, at det havde været en "fed" oplevelse, som han udtrykker det.

- Det er først en fire - fem år efter, at erkendelsen pludselig kommer, mens jeg sidder i et S-tog. Det er det du skal Søren, siger han, mens armene og et ekstra tryk i stemmen understreger hans ord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Livsbekræftende

Søren Magnussen har nu afsluttet sin uddannelse på Lyngby Landbrugsskole, hvor han har specialiseret sig i økologisk landbrug. Han føler stadig, at det giver en helt speciel mening at beskæftige sig med landbrug.

Jeg kan ikke forestille mig noget mere livsbekræftende end at producere mad, passe dyr og i øvrigt følge årstiderne. Kan noget være mere livsbekræftende end det, spørger han med et ivrigt glimt i øjet uden at vente noget svar.

- Det er en fantastisk følelse at være tæt på livets kredsløb. I byen ser man det kun i supermarkedet, hos grønthandleren og i affaldskurven, hvorimod man på landet er meget mere i kontakt med det. Man er så at sige tættere på livets nerve, filosoferer han.

- Grunden til, at vi overhovedet kan gå rundt her, ligger jo i den produktion, der er på landet, understreger han videre.

Skal være økologisk

Det er imidlertid ikke ligegyldigt for Søren Magnussen, hvilken type landbrug han kommer til at arbejde med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dels har han haft en holdning til, hvordan landbrug bør drives lige fra det tidspunkt, han besluttede, at det var den vej, han ville, men det har også præget hans holdning, at han har været i praktik på nogle økologiske kollektiver.

- Som jeg har det nu, vil jeg ikke nærme mig de ting, der er nødvendige at bruge for at producere på konventionel vis. Man kan da ikke sprøjte noget ud på marken, man ved er giftigt, og som man også ved forurener grundvandet, slår han fast.

Det økologiske landbrug passer bedre ind i den indstilling, han har til landbrugsproduktion.

- Der er simpelthen en større udfordring i at arbejde med økologisk landbrugsproduktion, mener han.

- I økologisk landbrug skal man konstant udtænke nye systemer. Man kan simpelthen ikke være en "dum" øko-bonde, for man skal rette tingene, hvis de ikke fungerer. Ved traditionelt landbrug kan man i mange tilfælde bare købe et nyt sprøjtemiddel, mener Søren Magnussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologien presset

Men Søren Magnussen kan også se, at økologien står over for nogle vanskeligheder, som betyder, at den økologiske fane bliver sænket mange steder.

- Økologien bliver udvandet, fordi flere økologer, specielt blandt dem med store brug, ser de økologiske regler som en begrænsning i stedet for at se grundideen i økologien og måske gå videre ind i den, erklærer Søren Magnussen.

- Men de gør det jo fordi, de er under økonomisk pres blandt andet på grund af strukturudviklingen.

- Derfor er der i dag også en anden tendens, hvor mange økologer går over til biodynamisk drift. Man kan nemlig ikke være biodynamiker uden at gå helt ind i det. Men der er jo også stadigvæk hele den store mellemgruppe med henholdsvis svine- og kvægdrift, fortsætter han.

Usikker fremtid

Det har været et stort skridt i Søren Magnussens liv at begynde på en landbrugsuddannelse, og han har også erkendt, at det kan være svært for ham at finde beskæftigelse, der lever op til hans ønsker om et godt og meningsfyldt arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den måde er min uddannelse kommet til at virke lidt irrelevant. Enten kan jeg kun komme ud hos nogle mindre landmænd, der ikke har råd til at betale mig en ordentlig løn, eller også skal jeg ud hos nogle store landmænd, hvor jeg ikke har lyst til at være, fordi der ser man jo dårligt nok køerne. Højst røven af dem når de skal malkes, konstaterer han med en fast mine.

- Et mellemstort sted hvor der er gode arbejdsbetingelser, samtidig med at man har kontakt til dyrene, vil være fint. Men der er ikke ret mange af den slags steder, hvor det er muligt at få job.

- Og jeg anser det på den anden side for helt urealistisk, at jeg skulle kunne etablere mig som selvstændig landmand med de jordpriser, der er i dag. Jeg har ikke lyst til at knokle 10 timer dagligt for Nykredit, understreger han.

Læse videre

Derfor er Søren Magnussen begyndt at læse videre.

- Jeg vil godt være jordbrugsteknolog og så have et lille landsted ved siden af. Arbejdet skal være noget med skov og miljø, hvor jeg kan udføre nogle rådgivningsopgaver. Jeg synes, at det vil være interessant at arbejde på den måde, hvor man først sætter sig ind i tingene teoretisk og siden går ud at afprøver dem rent praktisk, siger han med et eftertænksomt blik.: