Abonnementsartikel

Fjerkræbranchen er rasende over sammenbrud i EU-forhandlinger om salmonellabekæmpelsen

Den danske fjerkræbranche beklager i en pressemeddelelse dybt, at det ikke lykkedes for fødevareminister Mariann Fischer Boel at overtale de øvrige EU-lande til et kompromis omkring bekæmpelsen af salmonella og andre zoonoser.

Fjerkrærådet anfører, at branchen i samarbejde med myndighederne har investeret millioner af kroner i et system, der i dag har reduceret antallet af mennesker, der får salmonella-infektioner fra danske fjerkræprodukter betragteligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De større omkostninger skader de danske produkters konkurrenceevne kraftigt og dermed risikerer forbrugerne, at detail-handlen og catering-industrien i højere grad vil benytte sig af de billigere udenlandske produkter, hvor salmonella-bekæmpelsen ikke er lige så effektiv og fødevaresikkerheden deraf dårligere, fremfører Jens Peter Rønholt, formand for Det Danske Fjerkræraad.

Kun fem lande

Danmark er et af de få lande i EU, som har gennemført det gældende zoonosedirektiv, der blev indført i 1992.

Foruden Danmark har kun Sverige, Finland, Østrig og for nylig Irland implementeret direktivet.

- Dermed er der ikke kun usikkerhed for de europæiske forbrugere i forhold til de produkter, som produceres inden for EU. Man mister også muligheden for at håndhæve de regler, der pålægger lande uden for EU de samme restriktioner som EU-landene. Dermed risikerer man, at fjerkrækød fra blandt andet Thailand og Brasilien vil strømme ind på de europæiske markeder, siger Jens Peter Rønholt.

Han kræver nu på vegne af Det Danske Fjerkræraad, at man fra dansk side stiller krav om, at alle varer fra lande, der ikke har indført zoonosedirektivet eller lignende regelsæt, bliver testet, inden de frigives på det danske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbrugerne gidsler

- Det er ikke rimeligt, at forbrugerne og fjerkræbranchen skal holdes som gidsler i EUs spil. Fjerkræbranchen og myndighederne i Danmark bruger årligt millioner på at overholde direktivet, men vi kan ikke engang få lov at mærke vores produkter med, at de er dansk producerede, så forbrugerne kan få fuld information om, hvor produktet kommer fra, siger Jens Peter Rønholt.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi skal straffes for at overholde reglerne. De øvrige lande kan oversvømme det danske marked med langt billigere produkter, der er produceret uden hensyn til de mindstekrav for fødevaresikkerhed, som EU har opstillet. Danske produkter risikerer simpelthen at blive udkonkurreret på at være sikrere. Det er helt utilstedeligt, mener han.