Abonnementsartikel

Væsketanke, som umiddelbart kan ændres til brug ved tørt foder, lanceres af Tunetanken A/S

Det bliver nu lidt nemmere at udnytte forskellige fodermidler, således at der hurtigt kan skiftes til de midler, som aktuelt giver det bedste forhold mellem pris og foderværdi.

- Melasse, valle, gærfløde og fiskepulp er nogle af de væskebårne foderemner, der i øjeblikket er stor interesse for. Men markedet svinger, og det stiller krav til opbevaringsforholdene på bedrifterne, mener Arne Skøtt-Christensen, der som produktchef hos Tunetanken A/S er med til at lancere et standardiseret program af væsketanke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rækken af fodertanke til flydende fodermidler kan ifølge Arne Skøtt-Christensen let ændres til tørre foderemner, hvilket giver landmændene en helt ny fleksibilitet i sit fodervalg.

Samtidig undgås mere eller mindre skæmmende opstillinger af gamle olie- eller mejeritanke og lignende, som ellers ofte anvendes til de våde fodermidler, der indtager en stigende plads i foderbudgettet hos både svineproducenter og kvægbrugere.

Tankene leveres i størrelser, farver og design, som matcher de fodersiloer, der ofte er opstillet på ejendommen i forvejen. Alternativt passes de bedst muligt ind i ny eller eksisterende bygninger, lover Tunetanken A/S.

De nye tanke, som leveres i størrelserne 16.000 til 100.000 liter, er udført i vedligeholdelsesfri glasfiberarmeret polyester i farver efter ønske. De er dermed konstrueret efter samme princip som de fodersiloer, som Tunetanken laver i forvejen. Ligesom på silosiden er der for de nye væsketankes vedkommende tale om et standardprogram med de fordele, det giver bygherren.

Keglebund sikrer god hygiejne

De nye væsketanke er konstrueret med 62 graders keglebund ligesom Tunetankens fodersiloer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at omrøring i tanken kan ske med pumpe i stedet for mekanisk, og at der ikke er blinde hjørner i tanken.

- Det sikrer, at der ikke kommer til at ligge lommer med uomrørt eller måske gammelt, flydende foder i tanken, og der sker desuden en fuldstændig tømning. Det giver maksimal sikkerhed for hygiejnen og dermed altid frisk foder, siger Arne Skøtt-Christensen.

Rengøringen af tanken skulle desuden blive lettere og mere effektiv på grund af, at der ikke er blinde hjørner, og fordi glasfiberkonstruktionen gør tanken fuldstændig glat, korrosionsfri og uden indvendige samlinger.

Fleksibilitet

Arne Skøtt-Christensen peger på, at tankene også kan anvendes til andet end foder. De er også brugbare til ajle, spildevand og andre former for væskeopbevaring.

- De er dog primært tænkt som det centrale element i det moderne landbrugs fleksible foderløsninger, og det er her, vi forventer den største interesse, siger han.