Små årgange har givet flere landbrugsskoler problemer. Men Høng Landbrugsskole mellem Slagelse og Kalundborg har i løbet af tre år udvidet med 24 dobbeltværelser, så der nu er plads til 136 logerende landbrugselever.

Tilgangen skyldes først og fremmest, at der inden for de seneste to år er lukket to skoler på Sjælland, så der nu blot er to skoler tilbage på øen samt en på Falster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men skolen gør også meget for at tiltrække folkeskoleelever, der kan komme på introduktionskurser.

- Vi har lige haft krisemøde,for vi har ikke plads til alle vores elever. Nu har skoleeleverne fået en madras ind på to-mandsværelserne, så der er plads til tre. Og i uge 47 er det helt galt. Der må eleverne spise i hold, siger Karl-Åge Hornshøj Poulsen, der som forstander på Høng Landbrugsskole naturligvis ser det som et positivt problem.

Han ansætter løbende nye lærere for at give eleverne en god undervisning. Her skal der ikke gås på kompromis.

Fremtidorienteret

Lige nu er skolen ved at bygge en ny elevfløj i to etager med otte værelser. Fløjen skal stå klar til et stort hold modul 2-elever, der kommer med tøj, bøger og gummistøvler 6. januar 2003.

Karl-Åge Hornshøj Poulsen mener, at en del af skolens succes skyldes, at den er fremtidsorienteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det står ikke i læseplanerne, men vi vil gerne vise eleverne fremtidsmulighederne. Blandt andet derfor har vi brugt en halv million kroner på it-udstyr, ligesom vi samarbejder med firmaer, der laver programmer til staldene. Vi har ført overvågningen op til klasselokalerne, så eleverne hele tiden kan følge med, fortæller han.

Knud Pedersen fra Landbrugets Rådgivningscenter oplyser, at landbrugsskolernes elevtal ellers generelt set er faldet med næsten 50 procent i løbet af de sidste ti år. Og med så stort et fald hjælper det kun lidt, at der i samme periode er lukket fem landbrugsskoler.

- Enkelte skoler, der tidligere havde 30 elever pr. hold, kører nu med 10-15 elever på holdene. Specielt er der 3-4 skoler, der halter bagefter. Og det giver økonomiske problemer, siger Knud Pedersen.