Abonnementsartikel

KRF kræver DNA-identifikation ved tvivl om kogalskab

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) afviser at indføre DNA-test i forbindelse med identifikation af BSE-ramte køer. Det ville være for dyrt for slagterierne i form af produktionstab.

Den øgede sikkerhed ved identifikation står ikke mål med de ekstra omkostninger ved, at slagteriet skal tilbageholde en dagsproduktion, når der opstår mistanke ved den første prøve fra et slagtedyr, anfører fødevareministeren i et svar til Mogens Nørgård Pedersen (KRF). Han er utilfreds med svaret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Trods ministerens svar er der principiel usikkerhed om sporingsmetoden er sikker nok. Der burde indføres DNA-test i videre udstrækning, fordi det faktisk er muligt at udskifte øremærker og snyde, siger Mogens Nørgård Pedersen.

Baggrunden er usikkerheden om den sande identitet af en ung danskfødt ko, som blev testet BSE-positiv i Portugal. Det medførte, at to sønderjyske kvægbesætninger blev slået ned.

Fødevaredirektoratet har imidlertid ingen betænkeligheder ved de portugisiske myndigheders identifikation.

- De danske veterinærmyndigheder har ikke haft grundlag for at betvivle pålideligheden af de portugisiske veterinærmyndigheders oplysninger og dokumentation, konkluderer Mariann Fischer Boel.

- Fra officiel portugisisk side er det dokumenteret, at prøven fra koen var tydeligt identificeret med det danske øremærke/CKR-nummer på samtlige dokumenter i forbindelse med undersøgelse af prøven, hedder det i svaret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt er der konstateret kogalskab hos ni danskfødte kreaturer i Danmark, oplyser Fødevaredirektoratet. De fire tilfælde er hos normale slagtedyr og fem tilfælde er blandt selvdøde og syge kreaturer. Det seneste tilfælde af BSE er fundet i oktober. Desuden er der i Portugal konstateret BSE hos en danskfødt ko i juli i år.

Mange falske positivprøver

Fødevaredirektoratet udsender næsten dagligt pressemeddelelser om BSE-mistanke, der senere afkræftes.

Den seneste er fra i dag og gælder en slagtet ko, som har opholdt sig i to besætninger på Fyn.

I går, 6. november, indløb to meddelelser om mistanke. Den første drejer sig om to prøver fra køer, der påviste tvivlsom henholdsvis positiv reaktion for BSE i slagtede køer i fødevareregionerne Nordjyllands og Esbjerg.

Gårsdagens anden meddelelse handler om prøver fra tre slagtekøer. Desuden er der i en prøve fra en selvdød ko fundet positiv reaktion for BSE. Køerne har opholdt sig i besætninger, som ligger i fødevareregionerne Nordjylland, Esbjerg, Vejle og Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. november var det en slagtet ko i Fødevareregion Ringsteds område.

1. november kom meddelelser om to slagtedyr med oprindelse i fødevareregioner Herning og Ringsted.

1630 stykker kvæg er nedslagtet/destrueret i Danmark på grundlag af BSE-mistanke i årets første otte måneder, fremgår det af en statistik fra EU-kommissionen.

I alt er 41.232 dyr BSE-destrueret i EU-landene i den periode. Irland og Frankrig topper med hver over 12.000, mens Storbritannien tegner sig for 727.