CMN Maskintec A/S har udviklet en maskine, som ifølge virksomheden måske kan erstatte Round-up i kvikbekæmpelsen.

Navnet på maskine er CMN kvik-killer, som er en maskine, der frilægger kvik og andet rodukrudt oven på jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan derved opnå enten en effektiv udtørring eller i vintermånederne en frysning af rødderne, siger direktør Claus Nygård, CMN Maskintec A/S.

CMN kvik-killer består af en stubharve med fuld gennemskæring, der løsner stub eller græsmark. Efter harven kommer kvikbekæmperen, som består af en meget langsomtgående pickup der roterer imod kørselsretningen. Pickuppens arbejdsdybde kan varieres fra nul til 15 centimeter alt efter behov.

- Kombinationen af den langsomtgående pickup og rotationsretningen sikrer, at rødderne ikke bliver rykket i stykker, men kommer til at ligge i fulde længder oven på jorden, forklarer Claus Nygård.

- På CMN kvik-killer passerer kvikken op over pickuppen og på grund af tyngdekraften vil jorden blive rystet af, før den kommer med rundt. Det vil sige, at jord, sten med videre passerer under pickuppen, mens rødderne passerer over pickuppen

Sten kan frit trille imellem pickup-tænderne, fordi de har en stor indbyrdes afstand. Som værn mod meget store sten er hver enkelt tand forsynet med en springbolt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig er maskinen ophængt i et hydrauliske flydesystem, som udgør en ekstra stensikring.

- Flydesystemet udligner tyngdekraften på pickuppen, og hvis den møder kraftig modstand fra for eksempel en jordfast sten, vil den hæve sig op over forhindringen, fremhæver Claus Nygård.