Abonnementsartikel

800 millioner mennesker sulter på verdensplan, og bioteknologi kan være med til at løse dette problem, konkluderer Danida i en rapport

Bioteknologien kan være med til at løse sultproblemerne i verden. I alt 800 millioner mennesker sulter, og udfordringen er at sikre sundere og mere stabile afgrøder i verdens fattigste lande.

U-landene skal støttes i at forske i, fremavle og dyrke planter, som f.eks. kan modstå salt i jorden eller klare sig i tørke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår af Danidas første rapport om, hvad man kan bruge avanceret bioteknologi til, når man vil forædle planter.

Rapporten tager også fat i hvilke risici, man kan løbe ind i, når man fremavler planter ved at manipulere med deres gener, skriver Fødevareministeriet.

Risiko minimal

Jørgen Henriksen, chefrådgiver i Danidas afdeling for landbrug, skovbrug og fiskeri, er begejstret for rapporten, fordi den afdramatiserer brugen af genmodifikation og peger på en række muligheder baseret på traditionelle metoder til at forædle planter på.

- Vi står ikke med et mirakelmiddel, men med nogle teknikker, der kan effektivisere forædlingen af planter. Hvis vi holder os til at styrke egenskaber, der allerede er i plantens familie, er der ingen risiko for at sprede noget farligt, mener Jørgen Henriksen.

Fødevareminister positiv

Målgruppen for Danida er landmænd, som dyrker to til fem hektar land med mad til sig selv og for at sælge lidt på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første skridt er at diskutere med Danidas samarbejdslande, hvad de har brug for. Senere vil Danida sandsynligis blive involveret i at forbedre den konventionelle planteavl og forberede lovgivning.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel peger på sultproblemet som et af tre områder, hvor bioteknologien kan være til nytte. De to andre områder er miljø og biomedicin.

- Planter med f.eks. forøget næringsværdi bør være tilgængelige for befolkningen i lande, der er plaget af sult, mener fødevareministeren.