Abonnementsartikel

Dansk Kvæg forklarer politikken for BSE-nedslagtning med den tidligere fødevareministers totale stop for fødevarer ved første BSE-tilfælde

- Vi var nødt til at genforhandle med Saudi-Arabien om at få lov til at eksportere mejeriprodukter efter, at den daværende fødevareminister, Ritt Bjerregaard, stoppede al eksport efter det første danske BSE-tilfælde.

Det er forklaringen fra Peder Philipp, formand for Dansk Kvæg. Han mener, at for eksempel Tyskland har kunnet tillade sig kun at nedslagte den såkaldte fødselskohorte og dyr i direkte afstamning fra den BSE-ramte ko, fordi de bare har fortsat deres eksport uden stop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af hensyn til forbrugerne

- Politikken blev valgt fra begyndelsen ud fra en tese om, at det var nødvendigt for at fastholde forbrugernes tillid, forklarer nuværende fødevareminister Mariann Ficher Boel til MaskinBladet.

Hun har indtryk af, at landmændene er tilfredse med muligheden for at begynde på en frisk efter BSE i deres besætning. Men hun er klar til at lytte, hvis et samlet erhverv foreslår en ændret politik BSE-nedslagtning.

Peder Philipp tvivler på, at det sker.

- Vi ved stort set intet om BSE, men vi ved, hvordan vi kommer videre, siger Peder Philipp.

Han håber, at den strenge totale nedslagtningspolitik kan forhindre, at Danmark får flere tilfælde. For nu koster BSE alene i direkte omkostninger i gennemsnit 16.000 til 18.000 kroner pr. kvægbruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er de EU-bestemte udgifter til tests, bortskaffelse og ændrede slagtemetoder, der koster erhvervet 225 mio. kroner i lighed med de øvrige EU-lande. Hertil kommer prisfald og mindre salg, som det er svært at sætte tal på.

Peder Philipp håber, at nedslagtningen virker. Men inkubationstiden er fem til otte år, så det varer længe, inden en eventuel effekt kan bevises.

- Jeg håber hver gang, at det er sidste tilfælde. Vi skal have fire til fem år uden BSE i Danmark, hvis vi skal rykke en klasse op og få samme status som Sverige, siger Peder Philipp.

Sverige nøjes med at overholde EU"s regler for BSE-frie lande.

Usikker på holdning

Genforhandlingen med Saudi-Arabiens handelsminister, der er kendt for sin usikkerhed over for BSE, blev foretaget af Fødevareministeriet og Mejeriforeningen i fællesskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan ikke svare på, om Saudi-Arabien vil lave restriktioner, hvis vi vælger at kohortemetoden, siger Peder Philipp.

Nogle af avlsorganisationerne har beklaget sig over, at de ramte landmænd ikke kan få lov at beholde noget af det genmateriale, de har avlet sig frem til over en årrække. På det punkt har Dansk Kvæg valgt at være imødekommende og vil nu prøve, om det ifølge EU-regler kan lade sig gøre at bevare embryoner og dermed genetisk materiale.

Det lover Peder Philipp, der ellers vil have en organisation, der gør fælles front mod BSE. Det mener han er nødvendigt.