30-40 svineproducenter har med hjælp fra Landbrugscentret Varde fået sat fingre på, hvad der skal ændres for at få det optimale ud af deres anstrengelser.

En af dem er den nyetablerede Martin With, der havde sin første effektivitetskontrol i oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her blev alle søer, orner, slagtesvin og smågrise talt og vejet. Desuden blev indholdet i siloer og lagre gjort op.

Nu har han lige fået gjort status, hvor de også så på foderforbruget i løbet af perioden, hvor mange omløbere, der har været, hvor mange grise blev sendt til slagtning, antallet af selvdøde og så videre.

Ud fra det har svineproduktionskonsulent Henrik Bech Pedersen hjulpet ham med at analysere produktionen.

- Der kan for eksempel være nogle arbejdsgange, der kan optimeres, eller noget andet, som landmanden ikke lægger mærke til i hverdagen, forklarer Henrik Bech Pedersen.

Hurtig synlig effekt

Der er naturligvis stor forskel på, hvor meget hjælp de forskellige landmænd ønsker alt efter mængden af tid og evne, de selv har til at foretage den slags databehandlinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmændene betaler for det faktiske timeantal, som konsulenterne bruger. Så jo bedre de selv er til at holde styr på, hvor mange selvdøde grise, de har, hvor mange de har sendt til slagteri og så videre, jo færre penge koster rådgivningen.

Og hos nogle landmænd sker rådgivningen ikke med forøgelse af produktionen for øje men for at fastholde den, hvis for høje merudgifter gør, at det ikke kan betale sig at få bare lidt flere grise.

- Hos Martin With er vi endnu ikke færdig med den første status, men det ser allerede bedre ud, synes Henrik Bech Pedersen.

Foreløbig har han en produktion på 24-25 grise pr. årsso. Han opfeder selv 1000, mens de resterende 6900 sælges videre som 30 kilos grise.

Martin With er også godt tilfreds. Han synes virkelig, at de 5.000-6.000 kroner til dette første års rådgivning er givet godt ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Effektivitetskontrollen koster penge i begyndelsen, men allerede nu får jeg gevinst af rådgivningen, siger Martin With.

Han får som alle nyetablerede produktionsrådgivningen til halv pris. Resten betaler slagterierne for at få de unge landmænd godt i gang med en effektiv produktion.