Der er fundet et nyt tilfælde af kogalskab (BSE). Det drejer sig om en ko fra en besætning i Nordjylland.

Koen døde i besætningen og blev sendt til destruktionsanstalten, hvor der rutinemæssigt blev udtaget prøve til undersøgelse for BSE. Prøven blev testet på laboratoriet "Eurofins Danmark" i Randers 6. november, hvor prøven blev fundet positiv. Hjernemateriale blev derefter sendt til yderligere undersøgelse på Danmarks Veterinærinstitut, som i dag har bekræftet diagnosen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en fire år gammel SDM Dansk Holstein-ko, der er født i en malkebesætning med godt 100 dyr, og den har kun opholdt sig i denne besætning. Der er solgt dyr fra besætningen til andre danske besætninger og til eksport.

Besætningen blev sat under offentligt tilsyn, da den første test viste sig at være positiv for BSE. Og der bliver i forbindelse med udbruddet iværksat følgende:

Med det nye tilfælde af kogalskab, er der i alt fundet ti tilfælde hos danskfødte kreaturer i Danmark; ét i 2000, seks i 2001 og tre i 2002. Desuden er der fundet et tilfælde af BSE i 1992 i et kreatur fra Skotland, og der er i år fundet BSE i et kreatur eksporteret fra Danmark til Portugal.