Abonnementsartikel

Dansk par bruger de sidste år af arbejdslivet til arbejde i Afrika med økologiske, tørrede frugter

Bløde bananer, saftige mangoer og syrlige ananas fra Uganda bliver skåret i skiver, tørret og sendt til Danmark som velsmagende, økologiske snacks.

Primus motor bag de tørrede, sunde snacks er Inge Lis og Aage Dissing fra Danmark. I deres arbejdslivs efterår har økolog-parret kastet sig ud i nye udfordringer langt væk fra Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en alder, hvor andre folk så småt spekulerer på, hvordan de eventuelt kan trappe arbejdet ned og vænne sig til en fredsommelig tilværelse som pensionister, har Inge Lis og Aage Dissing nærmest gjort det modsatte.

De har taget et stort spring ud i et nyt arbejde i et andet land, tusindvis af kilometre væk fra familie, venner og det kendte. De er taget til Uganda, hvor de i samarbejde med firmaet Urtekram sørger for, at produktionen af tørrede, økologiske frugter følger en høj standard.

Planlagt for længe siden

Kimen til det store eventyr blev lagt for over 30 år siden.

Da Inge Lis Dissing blev færdiguddannet som lærer, og Aage Dissing blev agronom med speciale i husdyr, besluttede de, at de en dag vil arbejde i udlandet.

I mellemtiden har de to ildsjæle i den grad sat deres præg på det økologiske landbrug i Danmark. Siden omkring1977-1978 har parret været stærkt engageret i den økologiske bevægelse og var med til at starte Den Økologiske Landbrugsskole, økologiske mejerier og økologiske foreninger, foruden at de selv drev et økologisk landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I årene 1988-1997 var Aage Dissing forstander på Den Økologiske Landbrugsskole, og fra 1993-1997 var Inge Lis Dissing lærer på skolen.

Men i 1997 sagde de deres stillinger på landbrugsskolen op og begyndte at søge stillinger i udlandet, ligesom de havde bestemt sig for tilbage i 1970"erne.

Helst Uganda

- Vi tog herned i seks uger. Udover at arbejde lidt for konsulentfirmaet Danagro tog vi til Kenya, Uganda, Zambia og Zimbabwe og prøvede at undersøge, hvordan det stod til med økologisk landbrug.

- Derefter besluttede vi, at hvis vi skulle arbejde her i Afrika, skulle det være i Uganda, fortæller Aage Dissing.

- Det var, fordi landet ikke er underlagt så meget kolonialisme med store, hvide farmere, som kan give modvilje, og fordi Uganda er et udpræget landbrugsland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Omkring to tredjedele af jorden kan dyrkes, forklarer han.

Uganda har to vækstsæsoner med to regntider, så der er mulighed for en god forsyningssikkerhed af råvarer til de tørrede frugter.

Inge Lis og Aage Dissing flyttede i 1999 til Mityana i Uganda. Siden da har de været i fuld gang med at sætte deres øko-præg på Uganda.

Sætter gang i økologien

Udover at overse arbejdet på to økologiske fabrikker til tørring af frugt har Inge Lis og Aage Dissing taget aktiv del i arbejdet i en nystartet økologisk forening.

Ganske vist anvender de traditionelle landmænd i Uganda hverken kunstgødning eller pesticider - det er fordi de ikke har råd til det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld gør de heller ikke noget for at forbedre jorden, og det vil Inge Lis og Aage Dissing gerne bidrage til at rette op på. Aage Dissing har flere forslag til "økologisering" klar:

- Landmændene kan for eksempel introducere flere bælgplanter, de kan opsamle vand, de kan plante træer til brænde, anvende husdyrgødning, og anvende urin som pesticid og som gødning, remser Aage Dissing op.

- Der produceres omkring 500 liter urin pr. person pr. år. Urinen er god som gødning til bananer og i fortynding virker det mod meldug, forklarer han. Han tilføjer, at landmændene bør planlægge plantningen af markerne, da det vil medføre en bedre styring af økonomien.

Arbejder for Urtekram

Det danske firma Urtekram samarbejder med to fabrikker i Uganda og det er disse to fabrikker, som Inge Lis og Aage Dissing har ansvar for at holde øje med og rådgive.

Det danske par tilbringer to dage om ugen hjemmefra i byen Masaka, mens resten af tiden tilbringes på "hjemmebane" i Mityana. Parret Dissing står for at yde teknisk assistance, som f.eks. planlægning på alle niveauer, hjælp til budgettering og regnskab samt økologisk certificering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaerne skal selv etablere sig, men med støtte fra Danida får de hjælp til at træne personalet i at producere varer af en tilfredsstillende kvalitet.

De første 6-12 måneder af projektet er afsat til at afprøve samarbejdet, som for det meste går ud på træning, men også omfatter køb af udstyr. Beløbsrammen er op til 0,5 millioner kroner.

På fabrikken i Masaka er pengene gået til at købe et soltørringsanlæg og til træning af personalet.

Ærmerne smøget op

- Vi skar frugt sammen med arbejderne, så der kunne udvikles gode arbejdsmetoder og –rutiner samt små maskiner.

- Vi har også sørget for at få byggeriet kørt igennem, hjulpet med at finde materialer og sørget for, at hygiejnen holdes højt ved, at der er skaffet rent og varmt vand til fabrikkerne, siger Aage Dissing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Går samarbejdet godt, foretages en "feasibility study" – en undersøgelse, der klarlægger, om der er et marked for produkterne, og om det kan løbe rundt økonomisk.

Hvis markedet og økonomien viser sig at holde vand og Danida siger god for det, kan der søges om yderligere midler til den næste fase, som er op til fem år. Den totale bevillingsramme er på tre millioner kroner.

I begyndelsen af projektet satsede Urtekram på tre slags frugter. Det var mango, ananas og "applebanana". Sidstnævnte er en lille, sød banan med en syrlig eftersmag, og når den tørres uden tilsætningsstoffer og uden yderligere forarbejdning ligner den i konsistens alle andre soltørrede frugter og ikke de konventionelle sprøde bananchips.

I stedet for at producere tørrede bananskiver til direkte konsum er det muligt, at de skal videreforarbejdes til "krummer" til brug i müesli, brød og yoghurt eller laves til frugtbarrer.

Frugter skæres med hånd

Frugterne skæres i mindre skiver eller stykker. En enkelt Eva rugbrødsmaskine har fundet sin vej ned til fabrikken i Masaka og anvendes til at skære ananasfrugterne i skiver - ellers skæres frugterne for det meste i mindre stykker med hånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frugtstykkerne lægges i tørringsanlægget, der er opvarmet med en solfanger, hvor ventilatorer fjerner fugten efterhånden, som frugterne tørrer. Ventilatorerne drives af solceller, men der er ønske om at have muligheden for også at opvarme anlægget med gas i tilfælde af dårligt vejr.

Frugtstykkerne på størrelse med fem kroner tørres på to dage. Planen er, at fabrikken skal producere 30 tons tørrede frugter om året. Det vil sige, at der tørres cirka 300 tons frisk frugt.

Tørrede frugter er nemmere og billigere at transportere end friske frugter.Billede nr. 125-23, 126-5 eller 125-24 (banantræer) eller 127-15 (mangotræ):