Efter to uger med meget modvillige toldere ved Ruslands grænse oplever danske virksomheder en normalisering af tilstandene.

Der er ikke givet nogen officielt grund til chikanen fra russisk side, men den begyndte i forbindelsen med konflikten om den terrormistænkte tjetjener Akhmed Sakajev, der blev fængslet i Danmark efter russisk anmodning men ikke udleveret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu kan eksporten til Rusland komme i gang igen til glæde for danske virksomheder, der ifølge Børsen eksporterer for op mod seks mia. kroner årligt til Rusland.

Danish Crown står for omkring en mia. kroner af den årlige eksport til russerne.

- Det lysner nu. Men vi må se tiden an, inden vi kan sige, om situationen er normaliseret, siger Gudrun Andreasen, der er informationschef i Danish Crown, til Børsen.

Forrige weekend havde koncernen blandt andet fire lastvogne med fersk kød holdende ved grænsen til Rusland, der er Danish Crowns største marked. I en periode blev eksporten af oksekød helt stoppet.

Men nu kører de danske lastvogne igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For eksempel fra Danfoss, der sælger komponenter og færdigvarer til Rusland.

- Situationen er ifølge vores russiske medarbejdere atter normal. Derfor har vi genoptaget vores eksport ad landevejen til vores russiske virksomheder, der beskæftiger 150 medarbejder, siger kommunikationsdirektør i Danfoss, Ole Daugbjerg, til Børsen.

Det er uvist, hvad der har fået tolderne til at ændre maner.

Danmarks Eksportråd ønsker ikke at fortælle, om der har været en officiel henvendelse fra Danmark for at få den russiske regering til at stoppe chikanen.

Nu er der bare tilbage at vente på, hvad tolderne finder på, hvis Akhmed Sakajev bliver løsladt fra sin varetægtsfængsling, når russernes frist for udlevering af bevismateriale mod ham udløber 1. december 2002.