Abonnementsartikel

Der i 2002 solgt flere avlsdyr fra opformeringsbesætningerne i det danske avlssystem DanAvl end nogensinde før

Trods en lav notering på slagtesvin er der i 2002 solgt flere avlsdyr fra opformeringsbesætningerne i DanAvl end nogensinde før.

- Det er vi naturligvis meget tilfredse med, siger Henrik Brix, formand for Dansk Opformering af Avlssvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rekordsalget omfatter ud over salget til danske svineproducenter også en stor og stigende eksport. Ifølge DanAvl skyldes den positive udvikling flere forhold.

- Det er nu for alvor gået op for svineproducenterne, hvad svinenes genetiske potentiale betyder for produktionsøkonomien, ikke mindst i perioder med lav slagtenotering, siger Henrik Brix.

Han mener, at svineproducenterne har erkendt, at hvis deres besætning skal være genetisk i top, er det nødvendigt til stadighed at indkøbe nyt avlsmateriale.

- I DanAvl, der er producenternes eget avlssystem, er avlsmålene skræddersyede til netop den danske svineproduktion, siger Henrik Brix.

Han mener, at den store eksport viser, at DanAvl-generne også er attraktive for andre landes svineproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikring mod smitte

- Betænkelighederne ved at indkøbe uønsket smitte med nye avlsdyr er afløst af en mere realistisk vurdering af risikoen. Risikoen for at indkøbe uønsket smitte kan minimeres, når blot de nyindkøbte dyr gennemgår et karantæneophold på mindst seks uger i et godkendt karantænerum, før de indsluses i besætningen, forklarer Henrik Brix.

Han fortæller, at mange producenter har forsøgt sig med hjemmeavl af sopolte, men er gået tilbage til at indkøbe dem fra DanAvl.

- Begrundelsen er, at de ikke har lyst, arbejdskraft eller kapacitet til at yde den ekstra indsats, som hjemmeavl kræver. Hjemmeavl passer heller ikke til sektioneret produktion, som for eksempel multisite, mener han.

- Moderne, professionelle svineproducenter planlægger på langt sigt, og derfor opretholder de et konstant indkøb af avlsdyr uanset konjunkturudsvingene, idet indkøbene betragtes som en investering i fremtiden, siger Henrik Brix, der tilføjer, at prognoserne for 2003 også ser gode ud.