Abonnementsartikel

Den danske regering har 23. december afsendt en stævning mod Europa-Kommissionen i den såkaldte Feta-sag

Sagen om, hvem der har ret til at anvende betegnelsen feta har nu fået den danske regering til at stævne Europa-Kommissionen, som med en forordning har registreret feta som en beskyttet oprindelsesbetegnelse forbeholdt græske producenter.

Dermed afskæres Danmark og andre lande fra at markedsføre ostetypen feta under dette navn i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommissionens forordning baserer sig på en rådsforordning fra 1992 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og levnedsmidler.

- Regeringen mener ikke, at feta er en oprindelsesbetegnelse men derimod en artsbetegnelse, som ikke kan beskyttes. Derfor er det i strid med rådsforordningens formål og indhold, når Kommissionen registrerer feta som en oprindelsesbetegnelse, siger fødevareminister Mariann Fisher Boel på baggrund af stævningen.

- Vi skal for enhver pris undgå, at der bygges nye barrierer for frihandelen i EU. Derfor er det ikke kun en vigtig sag for dansk fetaproduktion, men også en sag om generelle principper, der kan få vidtrækkende konsekvenser for den danske fødevareproduktion, siger Mariann Fischer Boel.

Ved vedtagelsen af rådsforordningen pegede Rådet og Kommissionen samstemmende på, at formålet med forordningen ikke er at forhindre fortsat markedsføring af produkter, der lovligt sælges i Fællesskabet, så længe de ikke er i modstrid med kriterierne vedrørende loyal skik og brug og ikke giver en faktisk risiko for forveksling.