Smorup "bette" Smed alias Michael Jensen etablerede sig for toethalvt år siden som selvstændig landbrugsmaskinmekaniker på halv tid ved siden af et job på naboens maskinstation, hvor han arbejdede med reparationer.

Udgangspunktet for Michael Jensen, som i 2000 kun lige havde rundet 21 år, var hans husmandsbrug i Smorup ved Haverslev i Himmerland. Og han lagde selv navn til firmaet, idet han på egnen gik under navnet Smorup "bette" Smed, som hentyder til hans beskedne fysiske fremtræden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede fem måneder efter etableringen af Smorup "bette" Smed 1. juni 2000 havde Michael Jensen fået så travlt, at han valgte at blive selvstændig på fuld tid.

Det hele begyndte med, at han for tre år siden erhvervede ejendommen i Smorup. Her lejede han jorden ud og etablerede et værksted for at kunne reparere maskiner som en aften- og weekendhobby.

Specialist i mejetærskere

Hobbyen greb dog hurtigt om sig, og med arbejdet for maskinstationen som en god basis valgte Michael Jensen at tage springet fra sit faste job som landbrugsmaskinmekaniker til en mere usikker tilværelse som maskinhandler i en branche, hvor der hyppigt tales om strukturudvikling parallelt med den udvikling, som sker i primærlandbruget.

Michael Jensen har arbejdet med alle former for landbrugsmaskiner både i læretiden og i tiden som udlært. Men arbejdet med mejetærskere har i en periode haft en vis overvægt, og det er da også serviceeftersyn på egnens mejetærskere, der fylder en stor del at værkstedets arbejde i vintertiden.

- Vi har serviceeftersyn på næsten 15 mejetærskere, og det er et godt grundlag, for der er mange timer i hver, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2001 byggede Michael Jensen en hal, og han har etableret en traditionel butik med de varer, som landmænd typisk køber hos deres maskinhandler.

Travlt med nysalg

Selvom Michael Jensen er relativt nyetableret, står han ikke selv ret meget på værkstedet længere, for det har han slet ikke tid til.

I stedet har han antaget to svende til at klare opgaverne her, mens han selv har travlt med at opbygge sine to forhandlinger af Fendt og Renault, hvoraf sidstnævnte er relativt ny, og Fendt-forhandlingen kom på plads i foråret 2001.

Han erkender, at etableringen af to forhandlinger inden for et års tid har fået tingene til at udvikle sig hastigt.

- Det løber stærkt med lager og så videre, men en del Renault-dele kan jeg hente i Hobro, og jeg har også fået utrolig god opbakning fra Fendt, siger Michael Jensen. Han har også overtaget service på nogle af de Fendt-traktorer, som Fendt-importøren har solgt i området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har valgt at satse på forhandling af nye traktorer i erkendelse af, at ham, der sælger de nye maskiner, også får lov til at reparere og sælge sliddele, siger Michael Jensen.

Han mener i øvrigt, at Renault og Fendt er to mærker, som supplerer hinanden godt, fordi de henvender sig til to forskellige kundekredse.

Med den nye Renault-forhandling skal Michael Jensen også til at fokusere på dette mærke i sit salgsarbejde, og han forventer en positiv udvikling.

- Renault er blevet utroligt godt modtaget på egnen, siger han.

Ved siden af salgsarbejdet har Michael Jensen meget andet at koncentrere sig om, og det er tydeligt, at han ikke stiller sig tilfreds med den forretning, han nu har opbygget. Han vil videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg drømmer om et nyt værksted, men foreløbig har vi da fået en udstillingshal, så alle nye maskiner kan stå inde, siger den 23-årige maskinhandler.

- Men jeg tør næsten ikke tænke på de næste to år, hvis det kommer til at gå lige så stærkt, som det er gået i de forløbne to år, siger han.

Der er allerede et langt stykke vej fra den oprindelige plan om blot at reparere maskiner for egnens landmænd og til den alsidige forretning, der nu er en realitet.

- I begyndelsen tænkte jeg knapt på, hvordan jeg skulle skaffe stumperne, erkender Michael Jensen, der siden har fået sat det hele i system.

Efterspørgslen bestemmer

Ved siden af de to traktormærker forhandler Smorup "bette" Smed også maskiner fra Præstbro samt Vogel og Noot gennem GKM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan efterhånden levere alt til den moderne landmand, siger Michael Jensen.

Han forklarer, at det meste af udviklingen er styret af forespørgsler fra kunderne.

- Jeg har for eksempel ikke bestemt, at jeg ville til at handle med arbejdstøj, men kunderne efterspurgte det, så nu er det i butikken, siger han.

- Vi gør også meget i aircondition. Det begyndte dog med, at en sælger foreslog det, og da jeg havde snakket med værkstedsfolkene om det, begyndte vi, fortæller Michael Jensen.

Han tilføjer, at der har været rigtigt meget at lave, for det har også ført reparationer af eksisterende anlæg med sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange steder vil traktorførerne slet ikke køre, hvis maskinens aircondition går i stykker, siger Michael Jensen.

Servicevogn

Smorup "bette" Smed har kunder i en radius af cirka 30 kilometer fra værkstedet, men med en servicevogn, der er ude det meste af tiden, er det ifølge Michael Jensen ikke noget problem at yde service hos kunderne.

Kundekredsen er indtil videre primært opbygget ved mund-til-øre-metoden. Et af de eneste tiltag har været udsendelse af en brochure med invitation til åbent hus, og det resulterede i rigtig mange besøgende, hvilket både overraskede og glædede Smorup "bette" Smed.

Meget administration

Michael Jensen erkender, at der er et stort spring fra at være uddannet til at reparere landbrugsmaskiner samt havde det som en hobby og til at sidde som chef for medarbejdere og ansvarlig for salget og alt det administrative, som følger med jobbet som maskinhandler, men han lyder ikke særligt afskrækket.

- Jeg har bare kastet mig ud i det. Lagerstyringen kører jeg på edb, og alle weekender må tages med. Men det er ikke noget problem, for det er jo sjovt og spændende, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det daglige klarer han mange af de administrative opgaver mellem klokken 15.30 og 18.30. Da har han lige nogle timer fra svendene går hjem, og inden konen kommer fra arbejde.