Abonnementsartikel

Mælkeproducenternes behov for stadig større køletanke har medført en tendens til, at tankene flytter uden for tankrummet i form af såkaldte silotanke

Ifølge Arly Z. Wolf, AZ Trading i Sønderborg, er det efterhånden ikke ualmindeligt, at mælkeproducenter har brug for køletanke med en kapacitet mellem 15.000 og 25.000 liter.

Arly Z. Wolfs firma er specialist i komplette køleløsninger til eksempelvis malkebesætninger, og han oplever nu, at de traditionelle mælkekøletanke er ved at blive afløst af silotanke til udendørs opstilling, hvilket blandt andet sparer plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AZ Trading forhandler blandt andet Packo-silotanke, som fås med kapacitet fra 12.000 til 50.000 liter.

- Tankene leveres som komplette løsninger med automatiske vaskeanlæg, forkøling, isbank- eller brinekøling eventuelt kombineret med varmegenvinding til stalde og eventuelt stuehuset.

Programmet fra Packo omfatter også helt traditionelle køletanke til såvel direkte køl som isball-/brintkøl med kapacitet fra 1.300 liter til 32.000 liter.

Men programmet omfatter desuden kølesystemer til robotmalkning, hvor udviklingen går i retning af fuldautomatiske systemer, der giver mulighed for, at mælken kan afhentes hele døgnet, uden at gårdens personale skal tilkaldes.

- Betjeningen foretages udelukkende af tankbilchaufføren, siger Arly Z. Wolf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet skifter automatisk fra vask til køl og lukker eller åbner for robotten. Eller den sørger for at skifte til buffertanken, hvis tanken har sådan en. Og den sørger automatisk for overpumpning til hovedtanken samt automatisk vask af buffertanken.

- Det er et system, som kan leveres til både silotanke og almindelige liggende køletanke, fortæller Arly Z. Wolf.