Investorer med det nordiske ventureselskab CapMan som hovedinvestor har indskudt 14,6 mio. kr. i IT-virksomheden Eco-Dan A/S i Kvistgård.

Eco-Dan er grundlagt i 1999 og udvikler og fremstiller højteknologiske styresystemer til landbrugsredskaber og maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med investeringen bliver CapMan og VækstFonden nye aktionærer i Eco-Dan A/S, som i forvejen har Novi, AgroVenture, Teknologisk Innovation, Strandgade Holding samt Eco-Dans ledelse i aktionærkredsen. De hidtidige aktionærer har ligeledes bidraget med ny kapital.

Investorerne har aftalt mulighed for yderligere kapitaltilførsel på op til 11,6 mio. kr. over de næste et til tre år, hvis det skønnes nødvendigt.

Automatisk præcisionsstyring

De automatiske styresystemer gør det ifølge Eco-Dan muligt at øge kørehastigheden og arbejdskapaciteten med op til 50 procent afhængig af opgaven.

- Samtidig aflastes traktorføreren fra den meget anstrengende præcisionsstyring. Ved nogle anvendelser kan forbruget af sprøjtemidler reduceres med op til 75 procent, og alt i alt er det medvirkende til at forbedre indtjeningen ved dyrkning af rækkeafgrøder som eksempelvis grøntsager, siger Eco-Dans administrerende direktør Thorkil Dahlgreen, som er én af grundlæggerne af virksomheden.

Eco-Dans styresystem er baseret på digital billedteknik og laserteknologi og har fra starten vakt betydelig international opmærksomhed og skaffet virksomheden flere internationale anerkendelser og priser – senest vandt Eco-Dan den prestigefyldte europæiske IT-pris, IST-prisen 2002, på 1,5 mio. kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forventningsfulde investorer

CapMan er en af Nordens førende forvaltere af venturekapital og er noteret på børsen i Helsinki. Selskabet har specialiseret sig i investeringer i mellemstore virksomheder inden for forskellige industrigrene, herunder IT- og kommunikationsteknologi.

- Investeringen i Eco-Dan A/S er CapMans første danske teknologi-investering og er dermed et vigtigt skridt for os, da vi satser på at få et solidt fodfæste inden for dette segment i Danmark. Efterspørgslen efter højteknologisk udstyr til landbruget er i vækst, og vi er overbeviste om, at markedet for automatiske styresystemer vil vokse markant i de kommende år, siger investeringsdirektør Tommy Valther Hansen, CapMan i København.

- VækstFonden ser et stort potentiale i ECO-DAN A/S, og samtidig er investeringen et klart udtryk for vores strategi: At tiltrække udenlandsk kapital til unge danske teknologivirksomheder, siger investeringschef Bent Lynghard, VækstFonden.

Porteføljemanager Thor Jespersen, NOVI, lægger vægt på, at ECO-DAN A/S er en unik IT-virksomhed, der har gode muligheder for at blive en betydningsfuld producent af højteknologiske styresystemer baseret på udendørs brug af computervision.