- De tager arbejde fra vores medlemmer, siger Svend Ove Pedersen. Han er formand for SIDs landbrugsgruppe (GLS gruppen). Det er her, husbondafløserne hører til. De udgør en gruppe ansatte i landbruget, der tilbyder stort set samme ydelser som daglejerne.

Anderledes ser Bent Selmer Nielsen, Østjysk Landbrugsvikarordning, på spørgsmålet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi lever i et frit land, mener han og bakkes op af landbrugets arbejdsgiverforening (LSA).

- Vi er tilhængere af fri konkurrence, mener LSA-formand Gerner Wolff-Sneedorf.

Trygt og billigt

Bent Selmer Nielsen er arbejdsleder for Østjysk Landbrugsvikarordning, der sender husbondafløsere ud til landmændene i Søhøjlandet.

Han mener ikke, at husbondafløserne bør føle sig truet af daglejerne, selvom de er konkurrenter på både pris og produkter.

- Der er et fåtal af daglejere, og det er kun dem, der kan noget helt specielt, der klarer sig, mener han, der selv har flere tidligere daglejere under sine vinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsfordeleren forstår ikke helt, hvad der får landmænd til at fravælge landbrugets egen husbondafløserordning til fordel for en daglejer.

Landbrugets vikarservice giver en særlig tryghed, mener han og peger på ordningens fleksibilitet med flere ansatte at trække på samt gode forsikringer til at dække skader på dyr og materiel.

Dertil kommer som regel en lavere pris på grund af det statstilskud, landmanden kan få ved brug af husbondafløser.

Tre kolde bagi

Svend Ove Pedersen fra SID er langt fra begejstret.

Formanden for GLS-gruppen mener, at daglejernes arbejdsform minder om ansættelsesforhold, og at metoden stiller hans medlemmer ringere end ellers.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De modarbejder vores medlemmer og presser blandt andet lønningerne ned, udtaler han og fortsætter:

- Når landmanden ringer efter en daglejer, slipper for en masse af arbejdsgiverens typiske forpligtelser som for eksempel feriepenge og pension. Er han utilfreds, giver han bare daglejeren tre kolde bagi og så ud af vagten.