Abonnementsartikel

Selvom der er eksporteret flere tons svinekød fra de danske slagterier i 2002 end året før, er eksportværdien faldet med 4,2 milliarder kroner

Eksportværdien af dansk svinekød i 2002 vurderes til 25 milliarder kroner mod rekordeksporten i 2001, der udgjorde en værdi på 29,2 milliarder kr.

Faldet svarer til 14 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den faldende eksportværdi er udelukkende udtryk for vigende priser på markederne. Og her spiller valutaforholdene en væsentlig rolle. Der er heldigvis ikke tale om, at vi mister markedsposition, siger Danske Slagteriers formand Bent Claudi Lassen.

Danske Slagterier tilskriver alene kursfald gennem det seneste år et tab på 1,5 milliard kroner. Det svarer til et prisfald på 0,80 kroner pr. kg svinekød på noteringen.

Kursfaldet er på henholdsvis 19 procent for dollaren, syv procent for det engelske pund og 10 procent på den japanske yen.

Næppe større produktion

Bent Claudi Lassen betegner situationen som alvorlig, idet amerikanerne bliver mere konkurrencedygtige, og den tabte konkurrenceevne på for eksempel det japanske marked er ikke taget med i beregningerne.

Optællinger af drægtige søer viser da også, at landmændene tilpasser sig situationen og næppe øger produktionen i 2003.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den stigning, der måtte komme, vil være på eksporten af smågrise. Vi forventer, at der forsat vil være et lukrativt marked for eksport af svinekød til Tyskland, vurderer formanden for Danske Slagterier.

Helt har han dog ikke mistet optimismen. På lang sigt ser han gode eksportmuligheder i de nye EU-lande, og på kort sigt vurderes noteringen til at ligge på 8,50 kr. i 2003.