Mekaniseringen af malkningen har udviklet sig igennem de sidste mange årtier, og tilbage er næsten kun afvaskning af patterne, formalkning og påsætning af malkesættet. Resten sørger mekanikken for.

På Agromek tog Bulldog Danmark endnu et skridt ud i den totale mekanisering af malkningen ved at introducere en mekanisk pattevasker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet fungerer stort set som det, der kendes fra malkerobotterne, hvor tre små børster rengør og desinficerer køernes patter.

I det italienske system Puli-Mamm F 50 er de tre små børste blot monteret i et håndsæt, som malkeren fører op omkring koens patter. Når en kontakt på håndsættet påvirkes, føres der vand til børsterne, og patten rengøres, og herefter slippes kontakten, og patten tørres af børsterne.

- Det tager lige nogle sekunder, før børsterne er fri for vand, og i praksis vil man derfor først rengøre alle fire patter og til slut tørre dem, siger importøren Hans Erik Løgstrup, Bulldog Danmark.

Fri for våde hænder

Problemet med tørre og revnede hænder som følge af langvarig kontakt med vand og desinfektionsmidler er vist kendt for de fleste, som har prøvet at malke. Med det italienske system undgår malkeren at få våde hænder og dermed de ulemper, som det medfører.

- Samtidig sparer man masser af tid og energi til vask og desinfektion af malkeklude, lige som investeringen i en dyr vaskemaskine kan undværes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Pattevaskeren opvarmer selv vandet og blander det med et specielt rengøringsmiddel med additiver, som både desinficere og blødgør køernes patter, siger Hans Erik Løgstrup.

De tre børster i rensehovedet trækkes af et kabel, som det kendes fra et tandlægebor. Derved har producenten undgået at føre strøm med ud til selve rengøringsenheden, hvor der kunne være risiko for kortslutninger.

- De to børster vasker patterne på siderne og selve patteroden, så yveret er fuldstændig rent, der hvor malkesættet påsættes. Den nederste børste vasker og masserer pattespidsen. Derved stimuleres koen til at lægge mælken ned, og ifølge den italienske producent medfører det en hurtigere malkning, forklarer Hans Erik Løgstrup.

Stor interesse

Når pattevaskeren ikke anvendes, placeres den i en holder, hvor den automatisk skylles og desinficeres.

- Vurderet ud fra interessen på Agromek, er der et stort behov for et sådant produkt, og både under messen og i ugerne efter har vi haft kontakt til utroligt mange interesserede kvægbrugere, og vi har da også allerede solgt en hel del anlæg, siger Hans Erik Løgstrup, Bulldog Danmark, der ellers er mest kendt for at sælge fuldfoderblandere.