Abonnementsartikel

Ifølge Ugebrevet Meals foregår der for tiden et kapløb mellem brødfabrikkerne om at lancere brød-nyheder, som dog går årtusinder tilbage

Brød af den urgamle kornsort spelt markedsføres ifølge Ugebrevet Meals som nyopdaget sundhedsbrød.

Men spelt er en gammel hvede-kornsort, som blandt andet er fundet i Grauballemandens mave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det, som kan være interessant ved gamle kornsorter som for eksempel spelt, emmer og polsk hvede, er, at de muligvis bedre kan tåles af allergikere. Derimod er der ikke fundet sagkyndige beviser for, at spelt er mere næringsholdigt end andre hvedesorter, skriver Ugebrevet Meals.

Men på grund af lavere udbytte og mere arbejde ved håndteringen bliver prisen på speltkorn og -mel højere end prisen på traditionelle kornsorter.

Spelt har ifølge Meals en god bageevne, men brød, der udelukkende er fremstillet af spelt, har ifølge mange forbrugere en lidt neutral smag.

Spelt importeres hovedsageligt fra Tyskland, Schweiz, Belgien og USA. Ifølge Meals dyrkes der næsten kun spelt til privat brug i Danmark.

Spelt har tætsiddende avner, der angiveligt beskytter kernen mod forurening. I almindelig hvede findes hovedparten af vitaminerne i skaldelene og i kimen; men i spelt findes disse mikronæringsstoffer også i kernen af kornet - i frøhviden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede i 1992 begyndte det biodynamiske bageri Aurion ved Hjørring at producere brød af gamle kornsorter.