Abonnementsartikel

Med rettidig høst og gode forhold til tørring er det muligt at sælge økokorn til en god merpris

Den økologiske landmand, der forstår at høste korn, når faldtallet er højt, har effektive tørrings- og rensningsfaciliteter og rene opbevaringsforhold, bør overveje, om ikke det er noget at producere korn til mel og gryn i stedet for til foder. En kontrakt kan sikre både afsætning og en god pris.

En vigtig forudsætning for at lave korn til konsum er et effektivt tørringsanlæg, gode rensefaciliteter og rene opbevaringsforhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tørringskapaciteten skal være så stor, at man kan tørre kornet i løbet af et par dage efter høst, så der ikke kommer svampevækst i kornet.

Møllerne er særligt opmærksomme på svampegiften Ochratoksin A. Giften kan give nyreskader og nyrekræft.

Både Cerealia og Aurion analyserer kornet for Ochratoksin, og er der mere end fem mikrogram pr. kg (EU-grænseværdi), kasseres det som brødkorn.

Korn til konsum bør tørres med indirekte varme, så der ikke kommer røggasser i kornet.

Fjern urenheder

Økologisk korn indeholder ofte fugtige urenheder, som bør renses fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En aspiratør før tørreriet vil i langt de fleste tilfælde være tilstrækkeligt. Vil man være ekstra grundig, kan man placere endnu en aspiratør efter tørreriet.

Den fjerner de urenheder, der ikke kunne renses væk, da de var fugtige, og den fungerer bedst i forbindelse med gennemløbs- eller portionstørrerier.

Opbevaringsfaciliteterne skal være gjort grundigt rene. Siloer beklædt med hessian er ikke velegnede, fordi svampe kan overleve på det organiske materiale.

Rengøringen skal i øvrigt forhindre, at lagerskadedyr og svampe overlever i siloerne fra det ene år til det næste. Men det handler også om, at kornet ikke bliver forurenet med ekskrementer fra fugle, katte eller andre dyr. Det er vigtigt at tænke på, at det er fødevarer, man producerer.

Faldtal i centrum

Gennem generationer har vi vænnet os til, at korn er modent, når kernerne kan knækkes mellem tænderne. Det er også rigtigt, hvis man producerer tørt korn til foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men vil man lave konsumkorn, er det faldtallet, det handler om. Det betyder, at kornet skal høstes, før man normalt vil vurdere, at det er modent, og det skal tørres ned, så det er lagerfast med det samme.

Man kan ikke se eller mærke faldtallet, og for være sikker i sin sag kan man plukke nogle aks af afgrøden og få lavet en analyse.

En del grovvareforretninger kan udføre denne analyse.

Havre

Havre er en taknemmelig afgrøde i økologisk dyrkning.

Den konkurrerer godt mod ukrudt, og udnytter effektivt næringsstoffer fra husdyrgødning og jordens puljer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Cerealia stiller man krav om, at det skal være en god sund og lagerfast vare. Kernerne må ikke være mørke i spidserne, da det giver sorte havregryn, og der må højst være en procent urenheder.

Vår/vinterhvede

Især vårhvede er på grund af sin lange vækstsæson god til at udnytte puljerne af langsomt omsættelige næringsstoffer i jord og husdyrgødning.

Stinkbrand er en svampesygdom, som gør hveden ubrugelig til bageformål. Smitten spredes gennem luften, og kan bevares i jorden.

Derfor er det vigtigt at dyrke hveden på arealer, hvor der ikke inden for de seneste år har været hvede inficeret med stinkbrand på selve arealet eller naboarealerne.

Hos Aurion fokuserer man mere på sorter end på analysetal. Deres erfaring er, at med de rigtige sorter kommer kvaliteten automatisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bageriet bruger Dragon vårhvede og Ure vinterhvede i deres brød. Desuden eksperimenterer de med Ølandshvede. Ølandshvede er en landvårhvedesort, som gennem mange år har været gemt i den nordiske plantegenbank. Den er blevet genopdaget til brødfremstilling, fordi den har et højt indhold af gluten (30%) og protein (17%). Faldtallet skal dog være minimum 250.

Det skal være gode sunde og lagerfaste varer med højst en procent urenheder.

Groft sagt gælder, at jo højere proteinindholdet i hveden er, desto bedre bliver melet at bage af. Derfor giver Cerealia et tillæg, jo højere proteinindholdet er i hveden.

Rug

Rug er en taknemmelig afgrøde i økologisk dyrkning.

Den er nøjsom og konkurrerer godt mod ukrudt. Men rug er meget følsom med hensyn til faldtal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regn eller høj luftfugtighed omkring høst kan reducere faldtallet drastisk på bare få dage. En tommelfingerregel siger, at rugen skal høstes første gang, vandindholdet er under 24%.

Er der lejesæd i rugen, kan det være en god idé at høste det, der står op, i en bunke for sig, fordi det ofte har det højeste faldtal.

Spelt

Spelt er en gammel kornart, som er i familie med hvede.

Oprindeligt stammer spelt fra området mellem floderne Eufrat og Tigris.

På grund af sit høje gluten og proteinindhold er spelt utroligt bageegnet. Den kan dyrkes på jorde, der egner sig til hvededyrkning, men med lavere kvælstoftildeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbytteniveauet er 35-40 hkg/ha. Spelt skal høstes skånsomt (lav cylinderhastighed), og er under danske forhold lige så faldtalsfølsom som rug.

Hos Aurion stiller man krav om et faldtal på minimum 200.

Mere læsestof om brødkorn

Læs mere om spelt i Grøn Viden nr. 180 fra 1997.

Læs mere om brødkorn på hjemmesiderne: www.aurion.dk og www.eksperimenter.dk.

Følg også med forskningen på området på www.foejo.dk/forskning/foejoii/i4.html.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Møllerier og bagerier

Cerealia i Vejen, det der tidligere hed Drabæks Mølle, forarbejder en stor del af det økologiske havre, hvede og rug til konsum, der produceres i Danmark.

Gennem visse grovvarefirmaer kan du tegne kontakt på produktion af konsumkorn til Cerealia.

Bageriet Aurion i Hjørring bruger ud over de almindelig kornarter spelt, emmer, enkorn og kæmpedurum til produktion af deres økologiske og biodynamiske brødprodukter, fordi disse arter giver meget velsmagende brød med deres helt egen karakter.

Bageriet stiller nogle supplerende krav til deres avlere, ud over at varen skal være økologisk.Billedtekst foder.jpg: