Eksporten til Østeuropa kan flerdobles på få år, spår Günther Løkke, formand for Danske Landbrugsmaskinproducenter siden september 2002.

- Invester i maskiner. Find sammen med andre producenter af maskiner og forsøg salg i udlandet, lyder indgangsreplikken fra Günther Løkke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med afsæt i egne erfaringer fra sin direktørpost i J.C. Løkkes Maskinfabrik i Bøvlingbjerg har han en række konkrete bud på, hvordan danske maskinproducenter skal klare sig i fremtiden.

En fremtid, som vil byde på hård konkurrence fra 10 nye EU-medlemslande, og en nutid, som er præget af en stagnation af eksporten for landets maskinproducenter.

Det forløbne år formåede eksporten ikke at overgå rekordåret 1998, hvor den samlede eksport af landbrugsmaskiner var 4,6 milliarder kroner.

Forbedringer på vej

Ved gennnemgang af de senest tilgængelige eksporttal er der heller ikke megen opmuntring at hente. I de tre første kvartaler af 2002 blev der eksporteret for 3,45 milliarder kroner mod 3,52 milliarder kroner i den tilsvarende periode i 2001.

- Det kan godt være, at vi har været for dårlige til at sælge vores varer, men landbruget i EU har de seneste år været presset som følge af dårlige fødevarepriser, og det har lagt en dæmper på investeringerne, lyder forklaringen fra Günther Løkke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksporten står dog ifølge Günther Løkke over for en forbedring, fordi der med 10 nye medlemmer i EU er opstået en historisk god mulighed for at generere et betydeligt salg i de kommende EU-medlemslande.

- Alle 10 lande er landbrugslande, og jeg tror på, at vi i branchen kan tre-firedoble omsætningen i de lande på få år. Eksporten er på cirka 250 millioner kroner til Østeuropa nu. I 2004 opnår vi en fordobling af eksporten, lyder de optimistiske toner fra Günther Løkke.

Ud af starthullerne

Han hæfter sig desuden ved, at beslutningen på EU-topmødet i København om optagelsen af 10 nye medlemslande giver de pågældende lande en sikkerhed for, hvilke priser og tilskud, de kan opnå for deres produktion i de kommende år.

Det vil øge de østeuropæiske landmænds investeringslyst, mener Günther Løkke, som opfordrer eksporthungrende producenter til at komme ud af starthullerne.

- Da muren faldt i Berlin var vi klar til at handle, og det skal producenterne i Danmark også være nu, siger Günther Løkke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dog skal maskinproducenter ikke begynde at gnide sig for tidligt i hænderne. En forøgelse af eksporten kræver hårdt arbejde.

- Man skal ikke bare sætte sig ned i en stol og så vente på, at ordrerne tikker ind på telefax"en. Vi skal gøre noget for at opsøge kunderne, for eksempel i form af markedsføring, siger Günther Løkke.

Fællesskaber

Derimod gør han sig til talsmand for, at mindre producenter skal finde sammen i fællesskaber og derigennem forsøge at opdyrke et marked i Østeuropa.

Günther Løkke har selv gode erfaringer med at deltage i et fælles eksportfremstød, da hans virksomhed sammen med 10 andre maskinproducenter for fire år siden gik ind i Polen og Rumænien.

Ifølge Günther Løkke kan lignende initiativer være vigitgt, hvis målet er at få en fod inden for på et nyt marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange af de store producenter er store nok til selv at gå ind på markedet, men der findes også firmaer, hvor de måske ikke har ressourcerne og stiller sig selv spørgsmålet, om de har lyst til at tage springet. I de tilfælde kan det være en fordel at gå sammen, for vi kan sagtens sælge vores maskiner, siger Günther Løkke.

Danske kvaliteter

Risikoen for, at Danmark mister markedsandele til netop de østeuropæiske lande, som har væsentligt lavere lønninger, har strejfet Günther Løkkes tanker, men det får ham ikke til at ligge søvnløs om natten.

- Danmark kommer nok til at miste nogle markedsdele på det løntunge arbejde. Men på sigt kommer arbejderne i de østeuropæiske lande også til at stige i løn, for de vil også have de goder, vi har, vurderer Günther Løkke.

Han peger på, at Danmark fremover i stigende grad skal satse på højtspecialiseret arbejde, som ikke er løntungt. Derved kan udflagninger i stor stil undgås, som ellers den seneste tid har skyllet hen over branchen. Seneste eksempel er Hardi Internationals udmelding om produktion i Ungarn.

- Jeg har det skidt med, at nogen vælger at udflage, for jeg ser helst, at vi bevarer de danske arbejdsplader, for vi leverer en god kvalitet. Du ved aldrig, hvad du får i udlandet, siger Günther Løkke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endnu har organisationen Danske Landbrugsmaskinproducenter ikke taget tilløb til initiativer, som kan fremme eksporten til de kommende EU-lande. Men opstår der et ønske for det, er Günther Løkke villig til at få foretaget en analyse af, hvad branchen har behov for.