Abonnementsartikel

Ritt Bjerregaards forslag om ændringer i Svineafgiftsfonden afvises af Danske Slagterier

Ritt Bjerregaards forslag om ændringer i Svineafgiftsfonden vil skade ikke mindst de små virksomheder, mener fondens formand, gårdejer Bent Claudi Lassen

- Ritt Bjerregaards forslag om at ændre loven om produktionsafgiftsfondene vil skade kødforskningen i Danmark og dermed ikke mindst de små virksomheders muligheder for at få gavn af en samlet og stor brancheindsats.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forslaget vil også skade forbrugernes interesse i maksimal fødevaresikkerhed, udvikling af nye og forædlede produkter, bedre miljø og mere dyrevelfærd, siger han.

Bent Claudi Lassen betegner Ritt Bjerregaards forslag som en total misforståelse.

- I forbindelse med fusionerne i slagteribranchen har både EU"s og de danske konkurrencemyndigheder krævet en udvidelse af Svineafgiftsfondens bestyrelse. Danish Crown har syv ud af 17 pladser i fondsbestyrelsen, siger Bent Claudi Lassen

Følger reglerne

Ifølge Bent Claudi Lassen er bestemmelserne for produktionsafgiftsfondene indrettet således, at der ikke må bevilges en krone direkte til virksomhederne.

- Hvad pengene må bruges til er fastlagt i lovgrundlaget. De bestemmelser følger vi nøje. Vi har aldrig - ej heller i Ritt Bjerregaards tid som fødevareminister - fået kritik af den måde, fondens midler er administreret på. Og den til enhver tid siddende minister skal godkende både budgetter og regnskaber for fonden, understreger Bent Claudi Lassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han oplyser, at produktionsafgiftsfondene kun kan opkræve penge hos producenterne - Svineafgiftsfonden kun hos svineproducenterne. Forbrugerne betaler ikke en krone til fonden.

- Produktionsafgifterne er en formålsbestemt afgift, som ikke har noget med skatter, moms og afgifter at gøre. Afgifterne bruges til at løfte de opgaver, som ingen enkelt producent eller virksomhed kan løfte selv, bl.a. forskning, produktudvikling, sygdomsforebyggelse og kontrol, siger Bent Claudi Lassen.

Til gavn for branchen

Han hæfter sig endvidere ved, at de lovbestemte formål, som fondens midler anvendes til, kommer hele svinesektoren til gode. Herunder de små virksomheder, der nyder godt af, at der kan opkræves afgifter til løsning af fælles opgaver til gavn for både svinesektoren og forbrugerne i Danmark og udlandet.

- Ritt Bjerregaards politiske felttog er baseret på misforståelser - og det tror jeg, hun vil sande, når hun får tænkt sig lidt mere om, siger Bent Claudi Lassen.

Han tilføjer, at samfundet har en klar interesse i, at svinesektoren, der eksporterer over 85 procent af produktionen til 130 lande, kan udvikle sig og være konkurrencedygtig. Netop den kollegiale opkrævning af midler fra svineproducenterne er basis for, at konkurrenceevnen kan fastholdes.