Frost og muldvarpe-hormoner er lige nu skyld i, at græsarealer landet over raseres af langt flere muldvarpeskud end sædvanligt.

- En vinter, som vi oplever den nu, får nemlig muldvarpene til at grave sig længere ned i jorden for at holde varmen – og det giver flere skud, fremgår det af Skov- og Naturstyrelsens nyhedsbrev Skov og Natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men der er forskel på størrelsen af de enkelte skud, fremgår det af nyhedsbrevet.

Nogle ligger på lange rækker og er små skud med en diameter på 20-30 cm. De ligger ovenpå muldvarpens jagtgange, som den jævnligt afpatruljerer i jagten på regnorm.

Vinterkvarter

Andre er meget store skud med en bredde på over en meter og en højde på en halv meter. Under de store skud ligger muldvarpens vinterkvarter med en lun rede foret med tørt græs.

Muldvarpen bor alene i sit gangsystem, men en gang om året er der dømt blind dating.

- I løbet af marts kommer muldvarpene nemlig i brunst, og her er det lugte, som afgør kærlighedsspillet – muldvarpe er nemlig blinde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hanmuldvarpen kan med sin fine lugtesans finde frem til det gangsystem, hvor hans udkårne hunmuldvarp lokker ham med sine hormondufte. Når en brunstig hanmuldvarp er på damejagt, graver den nogle gange helt oppe ved jordoverfladen, og det giver endnu flere små volde i græsarealet, fremgår det.