Abonnementsartikel

20 års konstant tilbagegang blandt danske biavlere er nu vendt til en lille fremgang

Efter næsten 20 års konstant tilbagegang summer bierne igen fra nye stader i især villahaver og småskove.

Det er lykkedes for Danmarks Biavlerforening at få vendt nedturen, så medlemsskaren i 2002 voksede til gavn for såvel haveejere som gartnere og landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Honningbier er afgørende for en ordentlig bestøvning af mange markafgrøder og frugttræer, og desuden er der stor efterspørgsel på dansk honning, anfører Danmarks Biavlerforening.

- Der er mangel på biavlere, og derfor var det vigtigt for os at få vendt udviklingen. Nu håber jeg, at vi kan fastholde fremgangen de kommende år, siger formanden for Danmarks Biavlerforening, Verner Schou.

Medlemstallet i Danmarks Biavlerforening er stort set halveret de seneste 20 år, så der i dag er under 3.800 medlemmer.

Nettotilgang

- Tilbagegangen måtte vendes for at sikre erhvervet, og derfor startede foreningen en kampagne for at skaffe nye biavlere. Det er nu lykkedes, og foreningen har i 2002 haft en tilgang på 450 nye medlemmer. Det har givet fremgang i det samlede medlemstal, siger Verner Schou.

Han forklarer fremgangen med, at de 85 lokale biavlerforeninger har været særdeles aktive omkring afholdelse af begynderkurser i foråret 2002. Desuden er der stor efterspørgsel efter dansk honning, så priserne stiger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig nævner han, at der er en voksende bevidsthed om bestøvningsværdien for frugttræer og buske.

- Danmarks Biavlerforening vil følge op på succesen. Derfor vil der igen i år være begynderkurser rundt omkring i landet, og foreningernes skolebigårde vil tilbyde undervisning i praktisk biavl hele sommeren igennem, fortæller Verner Schou.

Han oplyser, at biernes dag i år arrangeres 10. maj med en lang række forskellige tiltag fra Danmarks Biavlerforening.