Et af specialerne på Vejbæk Maskinstation ved Padborg er udmugning i løsdriftsstalde med dybstrøelse.

Markedet er stort, og maskinstationens indehaver, Lars Petersen, er selv ejer af en dybstrøelsesstald med en årlig produktion af 2.500 slagtesvin. Et nyt hold indsættes hver 10. uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da han for et års tid siden skulle udskifte sin udtjente gummiged, gik han på jagt efter en erstatning på brugtmarkedet. Udbudet var stort, og priserne små, men de udbudte maskiner var godt brugte, og efter Lars Petersens smag også for klodsede.

Valget faldt i stedet på en fabriksny Venieri 9013, der er en 12 tons gummiged. Modellen har 160 hestekræfter.

Stor kapacitet

- Mulighederne i maskinen gør en stor arbejdskapacitet realistisk, og med et begrænset brændstofforbrug er også driftsøkonomien fordelagtig, siger Lars Petersen.

Han fremhæver læssekapaciteten, som gør det muligt at fylde maskinstationens 14-ton-gødningsspreder med fire-fem skovlfulde.

- Skovlen er udstyret med Matthiesen Silogreb, der er en overfaldsklo, som gør det muligt at udnytte skovlens 2,5 kubikmeter fuldt ud selv ved læsning af en gødningsmåtte, der ikke hører til de nemmeste emner, fortæller Lars Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at læssekapaciteten dog ikke udelukkende er et spørgsmål om at få fyldt skovlen.

Venieris kompakte opbygning med knækstyring, gør læsserne snilde. Med læsserens automatiske differentiale med antihjulslip er det muligt at overføre trækkraften maksimalt på de fedtede betonflader.

- Det er egenskaber, der tæller, når der arbejdes i et staldanlæg, siger Lars Petersen.

Nemme adgangsforhold

Adgangsforholdene til førerhuset har speciel interesse for Vejbæk Maskinstation i forbindelse med arbejdet i løsdriftsstalde, idet én medarbejder løser hele opgaven med læsning og udkørsel til markstak.

Lars Petersen fremhæver, at den store oliekapacitet og den hydrostatiske fremdrift gør det muligt, selv ved lave temperaturer, at udnytte VF Venieriens kapacitet straks efter, at tændingsnøglen er drejet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frontredskaber

Matthiesen´s Entreprenørservice i Løgumkloster, der er dansk generalimportør af Venieri-mærket, producerer specialudstyr til læssere og gummigeder af alle fabrikater.

Matthiesen Silogreb er et af mange produkter i Brutalis-serien. Den nyeste model af kloen er af en kraftig konstruktion af specialstål og med hydraulikfaciliteter til 230 bar.

Oliemængden i fronthydraulikken på VF Venieri 9083 svarer til en effekt på cirka 160 hestekræfter, hvilket gør det realistisk at håndtere for eksempel en betonknuser, en flishugger, en sav til opskæring af træstammer eller en rodfræser.

Lars Petersen har, udover en Brutalis Silogreb, investeret i en Brutalis pallegaffel og et halmspyd, og Venierien på maskinstationen er således alsidigt klædt på.