Abonnementsartikel

Swedish Meats har netop sænket afregningsprisen for svin med 60 øre pr. kg. på grund af svage eksportvalutaer og pres fra dansk svinekød

For få uger siden tegnede markedet for svinekød lyst i Sverige. Meldinger fra Swedish Meats lød på forbedrede afregningspriser få måneder henne på året.

- Vi burde være forbi det værste, men det har endnu ikke lysnet, siger Johan Andersson, indkøbschef hos Swedish Meats til avisen ATL.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Swedish Meats har da også fra 17. marts sænket afregningsprisen for svin med 60 svenske øre pr. kg. til 10,05 svenske kroner pr. kg.

Peter Johansson, administrerende direktør i SLP i Helsingborg betragter situationen som meget alvorlig.

- Hvis denne pris fortsætter, har vi ingen grise til slagtning om et år, siger han til ATL.

En anden slagteridirektør sammenligner situationen med krisen i 1998, da afregningsprisen var lige så langt nede.

- Den gang mistede slagterierne mellem 700.000 og 800.000 grise. Det må ikke ske igen, siger Magnus Lagergren, der er administrerende direktør på Skövde Slagteri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vurderer, at hovedparten af producenterne taber penge med det nuværende prisniveau.

Forklaringen på problemerne for svinekødsmarkedet er ifølge Johan Andersson, at kursen på eksportvalutaer som yen, dollar og pund er lav og presser de priser, som danske slagterier opnår på eksportmarkederne.

- Det har derfor ført til et hårdere eksporttryk på Sverige, fordi blandt andre danskerne søger afsætning for deres produkter i landet, siger han til ATL.

Johan Andersson tilføjer, at situationen yderligere er påvirket af, at der er stagnation i verdensøkonomien med krigstruslen i Irak og fordi EU om kort tid skal tømme et lager med 100.000 ton kød, der vil oversvømme markedet.

- Alt dette gør markedet meget usikkert, siger Johan Andersson.