Abonnementsartikel

Agro Arkitektur Prisen blev i år delt imellem to familier, da den blev uddelt for 10. gang i forbindelse med årsmødet i Landsudvalget for Bygninger og Maskiner

Agro Arkitektur Prisen deles i år mellem to familier, som begge har genopbygget deres 1800-tals-gårde efter at være hårdt ramt af stormskader efter stormen i 1999.

Prisen består ud over æren af en check på 30.000 kroner og uddeles af Landbrugets Rådgivningscenter for god arkitektur på landet. Årets to vinderfamilier deler prisen, fordi de begge har sat fokus på nybyggeri og restaureringer, som tager hensyn til det eksisterende byggeri og ikke mindst landskabet omkring det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sønderskovgaard

Det ene vinderpar er Ulla og Peder Bach Hansen. For dem blev decemberstormen i 1999 startskuddet til at komme i gang med at overveje fremtiden for deres firelængede Sønderskovgaard, som ligger i Ødis nær Vamdrup i det sydjyske.

De modtager blandt andet prisen for byggeriet af en ny kalvestald på 2.000 kvadratmeter i sort eternit og lærketræ på en høj hvidmalet sokkel. Inspirationen til beklædning af facader og gavle kommer fra garagen, som også er beklædt med lærketræ – endda fra egen skov.

I motivationen roses byggeriet netop for at danne sammenhæng mellem det nye og det oprindelige byggeri.

Udover at bygge ny stald med både ovenlys, automatisk fodring og plads til at opbevare halm, har Ulla og Peder Bach Hansen også renoveret og istandsat den oprindelige hvidkalkede gård.

Den gamle lade, som ægteparret var tæt på at rive helt ned efter stormen, har fået nye stålrammer og indgår i produktionen, som udgør 600 kalve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ulla Bach Hansen er byggetekniker, så ægteparret har selv kunnet udforme projektet. Derfor er det ikke uden stolthed, at de ser på deres gård i dag.

Orelund

Hos det andet vinderpar, Anne Marie Lawaetz og Claus B. Jakobsen, Orelund mellem Middelfart og Assens, blev avlsbygningerne jævnet med jorden, stuehusets ene gavl fik et ordentligt tryk, og dele af taget blev blæst ned, da decemberstormen rasede i 1999.

- Der var nok at tage fat på, så vi nåede ikke rigtig at blive kede af det, husker planteavler Claus Jakobsen.

I løbet af et år blev gården genopbygget på en helt anden måde end tidligere. Fra at være firlænget og lukket blev den trelænget og åben.

Gårdspladsen er blevet opdelt af en maskinbygning med de fleste af arbejdsfunktionerne på bagsiden. Den er omkranset af to driftsbygninger, og en mur mod vest erstatter den fjerde længe. Lys, luft og udsigt er temaerne i dette byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til at begynde ville vi gerne have, at det skulle ligne det gamle lidt, for vi havde faktisk nogle smukke og solide bygninger. Men da vi først kom i gang, blev det alligevel helt anderledes.

- Vi har flyttet bygningerne i forhold til tidligere, og vi har fået mere plads omkring dem. Det er med til at gøre arbejdet lettere, og så kan vi nyde udsigten nu. Det kunne vi ikke så godt tidligere, da bygningerne lå så tæt sammen, fortæller Claus Jakobsen.

Helheden er vigtig

Bedømmelseskomiteen har i år valgt at fokusere på restaurering og nybyggeri og ikke mindst bygningernes placering i landskabet. Lili Højager Hedemand fra Landbrugets Rådgivningscenter knytter disse kommentarer til prisuddelingen:

- Efter Agro Arkitektur Prisen er blevet indstiftet, kan vi mærke, at landmænd og bygningskonsulenter generelt er begyndt at tænke meget mere i helheder, når de skal bygge. Det har vi kunnet mærke på antallet af emner til prisen, og niveauet hos emnerne er steget.

Viceformand Henrik Høegh, Dansk Landbrug, overrakte prisen efter Landsudvalget for Bygninger og Maskiners årsmøde i Scandinavian Congress Center i Århus.