Elaine og Flemming Pedersen på Sivkærgaard lidt nord for Faaborg døjede i flere år med et alt for højt celletal på cirka 400.000.

- En behandling med et dyppemiddel fik godt nok tallet til at falde til det halve, men tallet steg igen, da vi ændrede dybstrøelsesarealet til spalter. Det gav en del stress blandt køerne, og der var kun ét at gøre, at følge de kloges råd og se tiden lidt an.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men siden 20. september 2002 er celletallet gået konstant nedad, og det mener Flemming Pedersen skyldes to forhold.

For det første mener han, at efterårets køligere vejr spiller ind, men han mener også, at et nyt yverhygiejnemiddel har andel i succesen.

Celletallet faldt til under 200.000, og siden er det faldet yderligere. I den seneste prøve fra februar 2003 lå det på 140.000, fortæller Flemming Pedersen.

Bakterier væk fra patterne

Det middel, som Flemming Pedersen har fået succes med at bruge er Prefoam, som skummer op og dyppes på patten med et dyppebæger umiddelbart inden malkningen, hvorefter patten tørres ren. Flemming Pedersen bruger en papirserviet, men en ren klud kan også gøre det.

- Skummet opløser snavset og desinficerer patten. Prefoam indeholder ikke jod og er godkendt af myndighederne til brug før malkning, oplyser Claus Christensen, Hypred Skandinavia A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forklarer, at mælkesyreforbindelser, glycerin og forskellige tilsatsmidler er de aktive stoffer, der foruden at desinficere bevarer fugtigheden i patten og efterlader huden i smidig tilstand.

Flemming Pedersen mener i øvrigt, at det ikke er nok at få patterne til at se rene ud.

- Der er for mig ingen tvivl om, at vi mælkeproducenter skal gøre en stor indsats for at få bakterierne væk fra patterne inden malkning. Det dur ikke med en klud alene, for selv om patten ser ren ud efter aftørring, er der alligevel rester af bakterier, der kan komme op i pattekanalen under malkningen. Bakterierne skal slås grundigt ihjel, siger han.

100 kr. pr. ko

Påføringen af Prefoam sker med et specielt dyppebæger, som Hypred leverer sammen med dunken, og det er ifølge leverandøren vigtigt, at skummet får lov at virke i et halvt minut, inden patten tørres ren.

- Det er langt mere effektivt at dyppe end at spraye, og tiden vi bruger på at dyppe kommer igen, idet vi kan tørre hurtigere af, siger Flemming Pedersen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Hypred er forbruget forsvindende. Claus Christensen fortæller, at der skal bruges cirka to liter pr. årsko, når der malkes to gange i døgnet. Flemming Pedersen malker tre gange, så han bruger tre liter pr. årsko, hvilket koster ham cirka 100 kroner pr. ko pr. år.

- De penge er peanuts i forhold til at levere mælk med for højt celletal og derefter blive trukket i afregningen – hvis altså det for høje celletal skyldes bakterier på patterne, pointerer Flemming Pedersen.