Abonnementsartikel

I 1999 investerede Danespo A/S i en kartoffelcentral i Nørre Alslev, som nu må lukke på grund af klage fra nabo

En nabos klage til Miljøstyrelsen har fået Danespo A/S til at lukke sin fire år gamle kartoffelcentral i Nr. Alslev på Falster.

- Vi søgte om byggetilladelse og fik en meget velvillig behandling af kommunen. Men en nabo klagede over tilladelsen til at have virksomheden i det blandede erhvervs- og beboelsesområde, fortæller Finn Myllerup, adm. direktør for Danespo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og nu har vi kæmpet med Miljøstyrelsen i mere end to år, og de har truffet en afgørelse, som miljøministeren ikke kan ændre, fordi loven ikke giver ham mulighed for det.

- Vores eneste mulighed er at lave et civilt søgsmål, men det kan tage årevis og har ikke opsættende virkning på afgørelsen om, at vi ikke kan videredrive virksomheden, med mindre vi kan garantere et lydniveau under 45 dB hele tiden, siger den skuffede direktør.

I et blandet erhvervs- og boligområde må lydniveauet komme op på 55 dB, og det er nok til, at det kan lade sig gøre at drive virksomheden, hvor den ligger nu.

Men naboens klager har fået Miljøstyrelsen til at afgøre, at det er et rent boligområde, virksomheden ligger i.

- 45 dB er mindre end støjen fra en plæneklipper, men da vi har traktorer til at komme og læsse af, kan vi ikke holde os under dette niveau. Vores køleanlæg kan også nå op over grænsen i sæsonen, forklarer Finn Myllerup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med beslutningen om at lukke står Danespo med en ejendom, som skal realiseres, mens inventaret kan genbruges andre steder.

Afhængigt af, hvad ejendommen kan indbringe, kan det komme til at betyde et milliontab for virksomheden.

Fra og med indeværende års kartoffelhøst vil behandling af kartoflerne ske på firmaets anlæg i Nykøbing Falster, Rødby og i Brørup i Jylland.

Det giver større omkostninger til en væsentlige længere transport på landevej.

Danespo vil undersøge, om lukningen kan give mulighed for at sagsøge nogen for det tab, virksomheden kommer til at lide.