Abonnementsartikel

33-årige Lasse Høgh, der ejer Thorup Maskinhandel, har travlt - nu overvejer han at hellige sig livet som maskinhandler

Allerede som barn var 33-årige Lasse Høgh fascineret af traktorer. Som 16-årig købte han sin første traktor – en Fordson Dexter fra 1960erne.

- Jeg købte den for at komme til at køre traktor. Den kom til at stå hjemme hos min bedstemor, hvor jeg gik i gang med at restaurere den, fortæller Lasse Høgh, der fik praktisk erfaring med traktorer, da hans siden sit 16. år begyndte at arbejde på maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter mange timers arbejde med reparationer og malerpensler tog han tilløb til at sælge traktoren – og pludselig var en mulig levevej udstukket for Lasse Høgh.

Siden er det gået stærkt for den driftige nordjyde. Den ene traktor blev til to og til endnu flere. Køb, salg, køb, salg har Lasse Høgh kunnet sige talrige gange de seneste 17 år, hvor han aktivt har handlet med brugte traktorer.

Thorup Maskinhandel er navnet på det firma, som Lasse Høgh på denne måde har bygget op fra grunden. Men foruden maskinhandlen og en tilhørende maskinstation med pløjning og presning af bigballer passer han også et natarbejde som vagtsmed.

Annoncering

For omkring fem år siden tog Lasse Høgh for alvor tilløb til at etablere sig som maskinhandler. Men det første år var salget ikke overvældende.

- Jeg tror, det blev til 10 traktorer det første år, siger Lasse Høgh og begynder at liste sidste års rekordsalg op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det blev til 120 traktorer, 40-50 havetraktorer, 15 rendegravere og tre lastbiler, fortæller Lasse Høgh og prøver at få det til at lyde af ingenting.

Den betydelige salgsfremgang mener han skyldes annoncering på internettet – et redskab, han også bruger for at holde sig ajour med traktorpriserne.

Ingen kobling

- Jeg kan enorm godt lide at handle, det er spændende. Desuden er jeg glad for at tale med mennesker og høre nogle gode historier, siger Lasse Høgh om den sidegevinst, han oplever, når han sælger maskiner.

Indimellem oplever han også at gøre en mindre heldig forretning.

- Jeg har engang købt en traktor. Jeg havde lidt travlt, og derfor fik jeg den ikke gået igennem. Da jeg siden kom ud til den, viste det sig, at der ingen kobling var i traktoren, fortæller Lasse Høgh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han slår dog fast, at han ikke lader sig påvirke at en dårlig handel.

- Det er bare med at komme ovenpå igen. Jeg har sat 30.000 kroner til, men også tjent 30.000 kroner i en handel. Jeg går ikke i sort, hvis jeg gøre en dårlig forretning. For mig drejer sig om at komme ud igen og finde en maskine på markedet, som jeg kan købe og sælge igen, siger Lasse Høgh.

God handelsmand eller ej. Et faktum er, at de interesserede købere, som dukker op i Lasse Høghs forretning, meget ofte ender med at gøre en handel.

- Jeg har ført lidt statistik på det, og jeg har fundet frem til, at 50 procent af dem, som kommer her, ender med at købe noget, siger Lasse Høgh uden at kunne forklare, hvorfor han gør så mange handler.

Brugt er godt

Lasse Høgh har tidligere prøvet at sælge nye traktorer, men den forretningsmodel er opgivet igen. Muligheden for at tjene gode penge er ikke til stede, mener Lasse Høgh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kunne godt tjene penge på at sælge nye maskiner, men jeg kunne ikke konkurrere på servicen, siger Lasse Høgh.

Han ønsker at holde sine udgifter på et lavt niveau og har derfor udelukkende koncentreret sig om salg og køb af traktorer, som har slidt i marken.

- Som forhandler skal jeg have et certificeret værksted, og det vil jeg ikke. Desuden risikerer jeg problemer med, at det forhandlermærke, som jeg får, kan stille krav til mig om, at jeg ikke må sælge og købe andre mærker.

- En kontrakt om forhandling af nye traktorer siger mig ikke noget. Den eneste kontrakt, jeg har indgået, er den, jeg har med min kone, siger Lasse Høgh.

Han er dog sælger af nye havetraktorer fra Murray og Craftsman. Desuden sælger han nye ATV"ere fra Tobico og har også taget frontlæssere fra Trima ind i sortimentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hårdt arbejde

Alt er dog ikke en dans på roser for den initiativrige Lasse Høgh. På grund af natarbejdet og fuldtidsjobbet som maskinhandler bliver det sjældent til mere søvn end de fire timer fra otte til tolv hver formiddag.

- Det er hårdt, og de seneste par år har jeg mistet halvdelen af mit hår, siger Lasse Høgh med et bredt smil på læben.

Bag facaden er der dog en anelse alvor bag den unge mands ord. Den sammenpressede dagligdag gør det umuligt for ham at nå alt det, han gerne vil. I dag overkommer han således ikke at foretage alt reparationsarbejdet selv. Og det kan godt irritere ham.

- Jeg har rigeligt med reparationsarbejde at gøre på mit arbejde i Hobro. Derfor sker det tit, at jeg lader andre udføre reparationsarbejdet for mig, fortæller Lasse Høgh.

Tre år med natarbejde har fået ham til at overveje sin fremtid. For tiden er et par håndværkere i færd med at isolere den kombinerede værksteds- og udstillingshal, som hidtil har udgjort hjertet i Lasse Høghs forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg står ved en skillevej. Jeg er rigtig glad for mit natarbejde, men jeg vil samtidig gerne koncentrere mig om maskinhandlen, siger Lasse Høgh.

Om han dropper jobbet i Hobro eller afhænder sin forretning er i skrivende stund ikke afgjort, men at Lasse Høgh har basis for en sund forretning i det nordjyske tyder salget forleden på.

- Så sent som i lørdags solgte jeg seks maskiner. For eksempel fik jeg en Volvo ind om formiddagen og solgte den samme eftermiddag. Jeg kunne have solgt den tre gange, vurderer Lasse Høgh.