Abonnementsartikel

Stenderup Maskiner A/S i Rødding introducerer Fellas nye mega-linje i Danmark, efter at serien er testet i et par år

Fella er nu klar med en serieproduktion i sin mega-linje efter i et par år at have kørt test i forskellige europæiske lande.

Den danske Fella-importør, Stenderup Maskiner A/S, glæder sig til at præsentere mega-linjen, som omfatter store skivehøstere, river og høvendere. Programmet er i Danmark testet hos Lintrup Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skivehøstere

Fella mega-cut er en serie af skivehøstere, som omfatter bugserede og halvbugserede maskiner fra tre til 10,5 meters arbejdsbredde med en transportbredde på under tre meter og en lav højde.

Fella-skivehøsterne er alle monteret med sektionsopdelt knivbjælke, hvor det er muligt at skifte den enkelte tallerkensektion i løbet af kort tid.

Alle skivehøsterne er monteret med en aftagelig crimper, som ifølge Stenderup Maskiner betyder, at maskinen kan bruges til alle typer afgrøder. Crimperen leveres også med bredspredningsudstyr og både som fingercrimper og som valsetypen.

Fella mega-cut model SM1100 er ifølge Stenderup Maskiner den største skivehøster på markedet med en effektiv arbejdsbredde på 10,35 meter.

- Som ren liftophængt maskine ville de store skivehøstere med vægtstangsprincippet være en stor belastning for traktors lift og baghjulsaksel, siger Mogens Jensen, Stenderup Maskiner A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil ikke ske med Fellas bugserede skivehøstere, da halvdelen af maskinens vægt ligger på dens egne støttehjul, tilføjer han.

Frontmontering

En nyhed er også den frontmonterede del af skivehøsteren som via en hydraulisk cylinder kan sideforskydes.

- Dette betyder, at man undgår striber i græsset i foragre, når der drejes skarpt. Mega-linjen fra Fella har desuden suverænt gode egenskaber ved skårlægning af ærter, siger Mogens Jensen.

Alle Fellas frontmonterede samt halv- og helbugserede skivehøstere er parallelophængte. Det betyder ifølge Mogens Jensen, at skive-høsteren følger overfladen.

- Samtidig betyder dette også, at maskinen er knap så sårbar ved en eventuel påkørsel af jordfaste sten og lignende, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rotorriver

Fella mega swad er en serie af rotorriver fra 5,8 til 12,5 meter, hvor den største af riverne er med fire rotorer.

Fella TS 4000 har en arbejdsbredde på 12,5 meter og en transporthøjde på kun 3,6 meter. Den er opbygget over en solid ramme, som er med til at give en høj egenvægt på 4,5 ton.

De enkelte rotorsektioner er hver især monteret med firehjuls-ophæng og undervognen med store brede dæk (500/50-17) som standard for at sikre et lavt tryk i marken.

TS 4000 er opbygget med samme rotor-teknik som modellen TS 800, som er en model, der allerede findes mange af i Danmark.

Høvendere

Fella mega zet-linjen af høvendere fås med arbejdsbredde fra 10,5 meter og op til 13 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høvenderne kan stilles i forskellige vinkler, som ifølge Stenderup Maskiner er med til at give en jævn og ensartet spredning

Alle sprederne er monteret med ballonhjul under hver spredesektion, og omstilling fra arbejds- til transportstilling klares fra traktoren.

Hele Fella mega-serien er ifølge Mogens Jensen kendetegnet ved, at redskaberne har en høj kapacitet og er bygget til professionel brug.

Ny fabrik

Fella-fabrikken i Tyskland har netop indviet en ny fabrik og har ifølge Mogens Jensen øget kapaciteten væsentligt, hvilket også har haft stor indflydelse på det danske marked.

Mogens Jensen peger på, at Stenderup Maskiner i 2002 øgede sit salg af Fella-produkter med 50 procent, hvilket han tilskriver en generel prisreduktion på Fellas produkter, som i enkelte tilfælde blev 25 procent billigere.