Vestjylland er godt besat med køer, som hver vinter æder sig igennem enorme mængder af ensileret grovfoder. Men at skårlægge 40.000 hektar græs er nok de færreste maskinstationer forundt, og når Bounum Maskinstation når op på det enorme areal skyldes det, at seks til otte af stationens skårlæggere sæsonen igennem arbejder for tørreindustrien.

- Vi kører i et område fra Ribe i syd og til Limfjorden i nord, siger Peter Zilmer, Bounum Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år indledes sæsonen 13. maj, og indtil november kører det slag i slag.

- Vi har nogle dygtige medarbejdere, som selv kan tilrettelægge arbejdet og klare de småproblemer, der opstår undervejs. Udstyret med et dieselkort, diverse reservedele og en trailer med en varebil drager de ud i fædrelandet om foråret, og et par af chaufførerne ser vi først igen, når de vender hjemad igen hen på efteråret, siger Peter Zilmer.

Opstår der problemer, som chaufføren ikke kan løse på stedet, rykker stationens smed ud med en servicevogn og hjælper den nødstedte medarbejder videre.

- Skyldes problemet, at der er gået et leje eller et tandhjul i knivbjælken på skårlæggeren, har vi altid renoverede bjælker med i servicevognen. Det tager under en halv time at montere en anden knivbjælke på en skårlægger og få manden i gang igen.

- Hjemme på værkstedet har vi tid til, at reparere den havarerede knivbjælke og få udskiftet de beskadigede del. Her kan det foregå med det rigtige værktøj, under optimale forhold, og uden det stress som det er, når en maskine holder stille, siger Peter Zilmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jordbearbejdning på langs

Ensileringen for egnens landmænd foretager Bounum med to Claas Jaguar-snittere. Langt hovedparten af græsset skårlægges og udlægges i fuld bredde, hvorefter det rives sammen i 12,5 meter brede skår.

- Her på egnen har vi en hel del hollandske landmænd, og de har været med til at præge udviklingen i retningen af flere slæt i græsmarkerne.

- I starten af sæsonen tager de typisk slæt hver fjerde uge og hen på eftersommeren omkring hver femte uge.

- Det betyder, at græsset er meget fint, og når det skårlægges i fuld bredde, kan vi fortørre det til 30 – 40 procent tørstof i løbet af et enkelt døgn. Ofte skårlægger vi den ene dag om formiddagen, river det sammen den næste dag, når duggen er væk og sætter snitteren i gang over middag, forklarer Peter Zilmer.

Skårlægning i fuld bredde og efterfølgende sammenrivning kræver jævne og faste marker uden spor og gamle afpløjninger, hvis iblanding af jord i ensilagen skal undgås.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er derfor vigtigt, at landmændene jævner markerne grundigt før udlægget sås. Og af hensyn til skårlægningen og sammenrivningen bør al jordbehandling foregå i samme retning som markerne senere skal skårlægges. Harves der på tværs bliver marken lige som et vaskebræt, og det nedsætter kapaciteten på skårlæggeren og giver en uens stubhøjde.

- Netop når der tages mange slæt, er det vigtigt, at stubhøjden ikke bliver for kort. Barberes marken helt i bund, tager det alt for lang tid, inden marken kommer i gang, siger Peter Zilmer.

Gode erfaringer med nyt system

Sidste år investerede Bounum Maskinstation i en Taarup 5090 Butterfly-skårlægger med en arbejdsbredde på ni meter. Maskinen består af tre separate enheder – en 3,2 meter bred frontmonteret skårlægger samt to liftophængte maskiner på hver 3,2 meter.

- Vi kørte med maskinen på en New Holland 8870A, og den var stort set i stand til at holde de to Claas-snittere i arbejde. I alt kørte vi 996 timer med skårlæggeren sidste år uden de store problemer.

- De to liftophængte skårlægger er monteret med skårsamlerudstyr, som gør maskinen i stand til at samle græsset fra samtlige ni meter i et skår.

- Samleudstyret anvendes altid, når maskinen kører for tørreindustrien. Når vi skårlægger til ensilering, anvender vi derimod sjældent udstyret, men da båndene kan til- og frakobles fra førersædet, anvender vi altid det bånd, som vender ud mod hegn og skel, når der startes på en mark. Derved smides græsset fra de yderste meter ind på marken, og risikoen for at riven får fat i hegnspæle og andre genstande ude i hegnet minimeres, forklarer Peter Zilmer, som til den kommende sæson har investeret i yderligere to Butterfly-sæt.