Abonnementsartikel

Den nystartede virksomhed Proseed A/S henter gennemprøvet USA-tørresilo til Danmark

Gennemløbtørrerier er de mest benyttede i Danmark. Det ønsker den nystartede importvirksomhed, Proseed A/S, at gøre op med og importerer nu amerikansk-producerede Scafco-tørresiloer til Danmark.

Den amerikanske teknologi har 20 - 25 år på bagen i hjemlandet, men er først i de senere år begyndt at slå igennem i Danmark. Det var da også modstræbende, at direktøren for Proseed, Torben Olesen for et år siden måtte sande, at tørresiloer er et godt og særdeles brugbart produkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gårdejer Jens Mikael Kortbæk installerede en tørresilo og opdagede, at systemet havde klare fordele for ham, fortæller Torben Olesen.

Han og Jens Mikael Kortbæk blev senere enige om at lave en forretning ud af den fælles begejstring for siloen. Sådan opstod virksomheden Proseed.

Altid i nærheden

Fordelene ved at benytte den amerikansk-byggede tørresilo er, at kornet behandles skånsomt, fordi kornet ligger forholdsvis stille og bliver tørret ved en temperatur, der er lavere end 50 grader.

- Det er også en kæmpe fordel, at man kan køre kornet direkte fra mejetærskeren og over i siloen, nærmest ligegyldigt hvor vådt, det er. Så ligger det der og passer sig selv, indtil man får brug for det, fortæller Torben Olesen.

Han vurderer, at der også er driftsøkonomiske fordele ved selv at have en tørresilo, fordi man både kan spare turen frem og tilbage til foderstofselskabet samt til det ekstra mandskab, der kræves ved kørslen og håndtering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil kommer muligheden for at opbevare kornet til senere brug eller videresalg.

Ingen grænser

Silossystemet kan leveres fra 300 til 900 ton som standardstørrelser. Men i praksis er der ingen øvre grænse for, hvor store anlæggene kan fås.

Ved påfyldning af korn går vejen gennem en kornspreder, der fordeler kornet over hele siloarealet, så man undgår at kornet samler sig på midten.

Bunden i siloen er perforeret, så den varme luft kan blæses op igennem kornet.

Kornet tages ud i bunden gennem et centerhul, og i bunden af siloen er der placeret en opsamlingssnegl, der som en stor fejebakke samler kornet op fra siderne og fører det ud af siloen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I toppen af siloen er placeret snegle, der både roterer om egen akse, og bliver ført rundt i siloen. På den måde bliver vådt og tørt korn hele tiden blandet, indtil den rette vandprocent er opnået.

Forstærket konstruktion

Jens Mikael Kortbæk og Torben Olesen har brugt megen tid på at finde den rette leverandør af tørresiloerne, fordi de havde særlig fokus på kvaliteten. I deres søgen fandt de en amerikansk leverandør, der var i stand til at levere en specialudgave til det danske marked.

- I den danske version er stålkonstruktionen forstærket, og galvaniseringen indeholder mere zink. Sidstnævnte er for at siloen bedre kan modstå det undertiden barske danske klima, fortæller Torben Olesen.

Dertil er siloerne monteret med kraftigere tag, en selvbærende tagstige med rækværk, samt en række andre små detaljer, der ifølge Torben Olesen gør, at danske landmænd kan have tørresiloen som et aktiv i bedriften i årtier.

Sæsonen næsten slut

Proseed startede med at sælge Scafco-siloerne i begyndelsen af marts 2003, men har allerede bestillinger på tørresiloerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er foreløbig tre maskinforretninger rundt om i Danmark, som forhandler siloerne, og Proseed er på udkig efter yderligere to - måske tre maskinforretninger om salg af siloerne.

- Selvom vi befinder os i foråret er det ved at være sidste udkald for bestillinger i år, fordi det tager otte til 10 uger fra bestilling til siloerne er i Danmark. Og dertil kommer montering, siger Torben Olesen.

Han forventer, at de sidste forhandleraftaler og brochuremateriale er på plads i løbet af sommeren, så Proseed kan være helt på plads til den nye sæson.