Abonnementsartikel

Jyske Bank vurderer, at den gennemsnitlige svinenotering i 2003 bliver mellem 8,25 og 8,65 kroner pr. kg eksklusiv efterbetaling - det giver en indtjening på nul i 2003

I 2003 indikerer prognosen for den danske svinenotering et gennemsnit på 8,25-8,65 kr./kg, eksklusiv efterbetaling - et fald fra 8,86 kr./kg i 2002. Det konkluderer Jyske Bank, der bygger prognosen på future-markeder for svinekød og Danske Slagteriers forventninger.

- Ideelt set bør forventninger til udviklingen i svinepriserne bygge på en analyse af de globale udbuds- og efterspørgselsforhold, lokale danske forhold, afsætningsorienterede forhold, en vurdering af sygdoms- og fødevaresikkerhedsmæssige forhold og meget andet, skriver Jyske Bank.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En god indikator for den fremtidige svinenotering er ifølge Jyske Bank det tyske og hollandske futures-marked for svinekød.

Future-priserne er en funktion af prisen på svinekød i dag, finansiering og lageromkostninger samt øjeblikkets forventninger til det fremtidige marked for svinekød.

- Udover futures-priserne har vi inddraget Danske Slagteriers forventninger til den fremtidige svinenotering i prognosen, bemærker Jyske Bank.

Indtjening på nul

Ikke overraskende er der tæt sammenhæng mellem svinenoteringen og svinebedrifternesindtjening.

Hvis forventningen til svinenoteringen indfries, viser følsomhedsanalyser fra Landboforeningerne ifølge Jyske Bank, at gennemsnitsindtjeningen for heltids-svinebrug vil falde fra 97.000 kr. i 2002 til mellem minus 100.000 og et plus på 25.000 kr. i 2003.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det stemmer ifølge banken overens med Dansk Landbrugsrådgivnings seneste prognose (november 2002), hvor der forventes en indtjening for svineproducenter omtrent på nul i 2003.