Abonnementsartikel

Arla betaler 314 millioner kroner for britiske Express Dairies og får del i en gæld opgjort til over én milliard kroner

For 314 millioner kroner har Arla Foods datterselskab i England købt sig ind i det britiske mejeri Express Dairies og overtaget 51 procent af aktiekapitalen i det nye, fælles selskab, der har fået navnet Arla Foods UK plc.

Men med fusionen får Arla Foods også del i en milliardgæld, som Express Dairies har kæmpet med i flere år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge det ansete Dairy Industry Newsletter er gælden i Express Dairies" gæld ved udgangen af marts opgjort til 115 millioner pund svarende til 1,25 milliarder kroner.

Gælden er dog kraftigt barberet i forhold til sidste regnskabsår, hvor gælden var opgjort til 169 millioner pund svarende til 1,82 milliarder kroner.

Administrerende direktør i Arla Foods, Jens Bigum, som fremover bliver næstformand for bestyrelsen i det fusionerede selskab, ønsker ikke at kommentere den store gældspost.

- Af hensyn til de børsetiske regler kan og vil jeg ikke sige noget om de tal, siger Jens Bigum, og henviser til et børsprospekt, som udgives i denne uge.

Af fondsbørsmeddelelsen om vilkårene for en fusion mellem Express Dairies og Arlas britiske datterselskab Arla Foods plc til London Stock Exchange fremgår det, at Arla Foods plc også slæber rundt med en gæld på 9,9 millioner pund svarende til 107 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fusionsaftalen, der munder ud i en mejerimastodont med en omsætning på godt 15 milliarder kroner og en mælkemængde på 2,3 milliarder liter mælk fordelt på 14 mejerier, omfatter også rationaliseringer, som over tre år giver besparelser i størrelsesorden 215 millioner kroner.

Overskud efter første år

Ved offentliggørelsen af fusionsaftalen kom det frem, at der foruden de 314 millioner kroner fra Arla Foods skydes aktiver for omkring én milliard kroner fra Arlas britiske datterselskab og aktiverne for et tilsvarende beløb fra Express Dairies ind i det nydannede børsnoterede selskab.

Trods den store gældsbyrde forsikrer Jens Bigum, at selskabet skal fortsætte fremover uden yderligere økonomiske tilskud.

Det fremgår også, at Arla-selskabet har formået at skabe et plus på 22 millioner pund på den primære drift, og den betydelige fremgang, som Arla Foods plc har gennemgået de seneste år, glæder Jens Bigum.

- Resultatet er meget positivt og det hidtil bedste for vores engelske datterselskab, siger Jens Bigum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop fremgangen på det engelske marked giver Jens Bigum en tro på, at det fusionerede selskab vil få overskud på den primære drift allerede det første år.

Godt køb

Mejerikampen er spidset til de senere år på det store, britiske marked. På få år er flere fusioner ført ud i livet, og konkurrencen er skærpet. Jens Bigum afviser dog, at selskabet har følt sig tvunget på banen med et tilbud til Express Dairies, som Arla også var interesseret i for et par år siden.

- Vi kan godt overleve uden en fusion på det engelske marked, for vi har vokset os stærkere og stærkere de seneste år, siger Jens Bigum.

Han fremhæver, at der er flere åbenlyse fordele ved en fusion på det engelske marked.

- Fusionen er med til at skabe en større berøringsflade med detailhandlen, hvor Arla og Express supplerer hinanden godt. Vi opnår samtidig en fordel med vores størrelse, hvor vi har lært, at det er vigtigt at være stærke. Er vi kun nummer 10 eller 15 blandt leverandørerne, så betyder vi ikke noget for detailhandlen, påpeger Jens Bigum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fusionsselskabet bliver markedsledende på flere fronter. På områderne konsummælk og smør er den nye mejerikonstellation allerede størst, og det samme kan ske på området for specialoste.

Succeskriterier

For Jens Bigum er der to succeskriterier med fusionen. Det nye selskab skal styrke Arlas positionen på det britiske marked og samtidig give et godt udbytte til ejerne. Hvorvidt de danske og svenske andelshavere får et kontant udbytte, vil Jens Bigum imidlertid ikke love.

- Andelshaverne får ikke et udbytte nu. Nu skal selskaberne først køres sammen, og de næste år skal vi sikre os, at der ikke sker skade på afregningsprisen. Mit bud er, at der på kort sigt hverken vil ske en stigning eller fald i afregningsprisen, siger Jens Bigum og tilføjer:

- Det ville have været svært at vide hvad der skete med afregningsprisen, hvis vi ikke indgik i denne fusion.

Fusionen mellem Arla Foods plc og Express Dairies skal godkendes af de britiske konkurrencemyndigheder og af Express Dairies" aktionærer på en generalforsamling 24. april.