Abonnementsartikel

Stevnhoved & Søgaard lukker detailafdelingen for at give AgroTrac ekstra power til at fokusere på importen af McCormick og Laverda

Når fynske Stevnhoved & Søgaard drejer nøglen om, kommer det til at tilføre den anden virksomhed på samme adresse, AgroTrac, øgede kræfter.

Stevnhoved & Søgaard ejer halvdelen af AgroTrac, hvor AgroTracs direktør, Ole Jensen, så ejer den anden. Men selv om Stevnhoved & Søgaard lukker efter tæt på 40 år i branchen, fortsætter engagementet i AgroTrac, hvor det i stedet er planen at sætte fuld kraft på markedsføringen af McCormick- og Laverda-produkterne i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hidtil har vi være tre fast på lønningslisten her i AgroTrac, men har tillige trukket på servicemandskab og administration hos Stevnhoved & Søgaard. Det har været en oplagt mulighed på grund af "familieskabet". Når Stevnhoved & Søgaard nu vælger at lukke, betyder det bare, at vi får flere egne folk, fortæller AgroTracs salgschef, Philip L. Højer.

Han lægger ikke skjul på, at det var lidt af en overraskelse for AgroTrac-folkene, at naboen ikke vil være med længere. Stevnhoved & Søgaard A/S blev grundlagt i 1966, og i slutningen af 2001 oprettede selskabet så det nye AgroTrac sammen med Ole Jensen. Han mødte med en solid ballast fra sin fortid hos Maskincentret Ringsted med fem forretninger.

Nu tegner alt så til, at AgroTrac kommer til at ekspandere på mandskabssiden. De tre, der i forvejen har deres fast tjans i firmaet, er eftermarkedschef Peter Byrgesen. Og så AgroTracs direktør Ole Jensen, som altså også ejer halvdelen af firmaet.

Hele landet

- Vi har hidtil trukket på service- og administrationsfolkene hos Stevnhoved & Søgaard, og det kan vi naturligvis fortsætte med et stykke tid endnu, indtil lukningen effektueres. Derefter er det planen, at nogle af folkene fra Stevnhoved & Søgaard simpelthen rykker over til AgroTrac, siger salgschef Philip L. Højer.

- Samtidig er vi i fuld gang med at udbygge forhandlernettet. Vi mangler stadig at få noget på plads enkelte steder. Det arbejdes der kraftigt på, og det er kun et spørgsmål om kort tid, før AgroTrac også er på plads i hele landet, fortæller Philip L. Højer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salgschefen regner med, at AgroTrac bliver på den nuværende adresse på Svendborgvej 245 i den fynske hovedstad, hvor firmaet rykkede ind hyos Stevnhoved & Søgaard 1. august 2002. Forud havde AgroTrac tilbragt sin første tid i Ullerslev. Placeringen her viste sig ikke at være så hensigtsmæssig som ventet, og der var plads til flere hos Stevnhoved & Søgaard. Så for ni måneder siden kom også "AgroTrac" på indgangsdøren.

Rammer bredt

Og inden døre handler det primært om McCormick og Laverda. Odense-firmaet er importør af de to mærker til det danske marked.

- Laverda er udelukkende mejetærskere. Til gengæld er McCormick-programmet så bredt, at vi både rammer landbruget og den grønne sektor. Og såmænd også nogle entreprenører, fortæller Philip L. Højer.

- De mindste traktorer i McCormick-programmet er særdeles velegnede til den grønne sektor. De små traktorer i G-serien ligger fra 21 til 25 HK. I mellemklassen hedder det GX og GXH, og de spænder fra 35 til 50 HK, mens vingårds-traktorerne i VF-serien ligger mellem 54 og cirka 100 HK. Tillige er de mindste McCormick-landbrugstaktorer hos CX-modellerne også ideelle til have-park brug. Kabinen i CX er næsten identisk med de større landbrugstraktorers, og dermed er der sikret høj komfort for føreren, siger Philip L. Højer.

- Der er brede muligheder for opbygningen af traktorerne. Der er ganske vist mange spillere på banen, men det er jo i sidste ende et spørgsmål om kundens ønsker. Vi har da også solgt en del McCormick til blandt andet kirkegårde og golfbaner. På Fyn har vi traktorer kørende hos mange frugt- og bæravlere, fortæller AgroTrac-salgschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunerne

Det er tydeligvis en fordel for AgroTracs forhandlere rundt om i landet, at programmet netop spænder så vidt. Traditionen har li"som foreskrevet noget med landbrug. Men mulighederne i de mindre modeller bevirker, at McCormick-mærket også rammer både anlægsgartnere, golfbaner, boligselskaber og kommunale forvaltninger.

- Vi har kontakt til mange kommuner. Der ligger jo nogle kæmpearealer rundt omkring, der skal plejes. Ikke mindst CX-modellerne har fundet ind hos kommunerne på grund af mange anvendelsesmuligheder. De kan for eksempel også bruges til asfaltlægning, fortæller Philip L. Højer.

I øjeblikket har AgroTrack 13 forhandlere rundt om i Dannevang. Philip L. Højer vurderer, at virksomheden skal op på 20-22 forhandlere for at være dækket totalt ind.

De tre i hovedkvarteret i Odense er erfarne folk inden for branchen. Philip L. Højer kom til AgroTrack fra en stilling som salgssupporter hos JF-Team Danmark i Sønderborg. Peter Byrgesen er født ind i branchen. Han er søn af Niels Henrik Byrgesen, der har Byrgesens Maskinforretning i Veksø i det sjællandske.

Hjem for at blive maskiningeniør

- Jeg voksede op med maskiner og kom i lære som landbrugsmaskinmekaniker hos Sivertsen i Roskilde. Derefter var jeg trainee på en farm i USA og kom siden ind hos en Case-IH forhandler i USA, fortæller Peter Byrgesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fandt i øvrigt hurtigt ud af, at der var for lidt pondus i at være "maskinhandler" i USA. Der skulle mere til på visitkortet for at komme ind de rigtige steder, så Peter Byrgesen smuttede lige omkring Horsens hjemme i Danmark for at uddanne sig til maskiningeniør med speciale i agro. Derefter tog han til USA igen for at arbejde for Pöttinger-importøren.

- En dag fik jeg en fax fra nogle bekendte i Danmark om, at AgroTrac søgte folk. Så var det tid at vende hjem, konstaterer Peter Byrgesen, som rykkede ind som eftermarkedschef 1. januar 2002. Blot en måned efter, at Philip L. Højer var startet som AgroTracs salgschef.

Firmaets direktør, Ole Jensen, kom som nævnt til Odense fra en fortid hos Maskincentret Ringsted med fem forretninger. Han fandt ind i et godt samarbejde med Stevnhoved & Søgaard om AgroTrac.

McCormick og Laverda

Det er som konsekvens af strukturændringen i landbruget med færre og større driftsenheder, der har spillet en afgørende rolle i beslutningen om at lukke Stevnhoved & Søgaard.

- Vi tager konsekvensen af, at markedet ændrer sig og vil fremover koncentrere os om at udbygge importen af McCormick og Laverda til Danmark via AgroTrac A/S, siger direktør Uffe Stevnhoved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores anlæg her i Odense er bygget i begyndelsen af 1970"erne, da markedet volumenmæssigt var markant større end nu. Det betyder, at vi bygningsmæssigt har for meget plads. Sammenholdt med, at vi vil undgå konflikter med egen forretning og import i forhold til vore forhandlere, gør, at vi afvikler Stevnhoved & Søgaard A/S detailforretningen i løbet af de næste cirka seks måneder, siger Uffe Stevnhoved.

Han påpeger, at der alene skal bruges ressourcer på at støtte og udbygge McCormick- og Laverda-forhandlernettet i Danmark.

Uffe Stevnhoved fortæller, at personalet i Stevnhoved & Søgaard er opsagt med henblik på at afvikle aktiviteterne i aktieselskabet.